Brist på arbetskraft riskerar att sinka nybyggen
Nybyggnationen av flerbostadshus ökade rejält under årets första sex månader. Enligt statistik från Statistiska centralbyrån var ökningen hela 50 procent jämfört med samma period föregående år. Av de cirka 27 600 nybyggda lägenheterna i flerbostadshus är nästan hälften hyresrätter.
Även antalet beviljade bygglov ökar under perioden. Utvecklingen med hög byggnadstakt har alltså förutsättningar att hålla i sig. Men bristen på arbetskraft kan bli ett problem. I september uppgav vart tredje tillfrågat byggbolag att de räknade med att nyanställa på tre månaders sikt. Samtidigt angav sex av tio företag arbetsbrist som det främsta hindret för att öka byggandet.
Värst är situationen i tillväxtregionerna säger Lars Tullstedt, kompetensförsörjningsexpert på Sveriges Byggindustrier. Men exakt hur kritiskt läget är tycker han är svårt att svara på.
– Det beror ju på vad man betraktar som allvarligt. Men konsekvenserna av arbetsbristen är bland annat att planerad produktion av bostäder och infrastruktur måste skjutas upp. Och att annat byggande, exempelvis renoveringar och energieffektivisering i det befintliga beståndet nedprioriteras. Dessutom finns det risk för kvalitetsbrister om alltför många som saknar rätt kompetens etablerar sig i branschen, säger han.
För att lösa problemet anser Lars Tullstedt bland annat att man ska prioritera det byggande som är viktigast för utvecklingen, och utbilda fler inom kortare utbildningar där de stora numerära behoven finns. Andra förslag är satsningar på yrkesvux för dem som har passerat gymnasieåldern och inte gick något av de bygginriktade programmen, och säkerställa att YH-utbildningar till tekniker, arbetsledare med flera ges i tillräcklig omfattning.
– Utan kompetenta platschefer som kan leda produktionen går det inte att anställa fler yrkesutbildade, säger han.
Tillväxten de senaste åren har dock sett dyster ut. Allt färre ungdomar har valt gymnasiets byggprogram. Läsåret 2011-2012 var antalet förstaårselever 5 900. Fyra år senare hade antalet sjunkit till 3 900 elever. Men nu visar preliminära siffror från Skolverket att den negativa utvecklingen verkar har vänt. Höstterminen 2016 har bygg- och anläggningsprogrammet 4 300 förstaårselever – 400 fler än i fjol. En förklaring är att 16-årskullen ökar, och Lars Tullstedt påpekar att vändningen var väntad.
– Men vi hoppas också att trenden av minskat intresse för yrkesutbildningarna är bruten säger han.