Annons

Politisk färg påverkar varken hyresköerna eller byggandet

Region BohusÄlvsborg-Skaraborg Politisk färg är oväsentlig när det kommer till bostadsförsörjning. Det visar Hem & Hyras granskning. Och forskaren Martin Grander håller med - "Det spelar inte någon större roll vilket eller vilka partier som styr".
Martin Grander och partisymboler
Foto: Kajsa Wedberg
"Det spelar ingen större roll om det är rött eller blått styre i en kommun när det gäller bostadsförsörjningen". Det menar Malmöforskaren Martin Grander.

Valet närmar sig. Men vem ska man rösta på om man tycker att bostadsfrågan är viktig? Är något politiskt styre bättre eller sämre på att ta sitt ansvar för bostadsförsörjningen i sin kommun. Svaret är nej. Det säger bostadsforskaren Martin Grander:

– Det spelar inte någon större roll vilket eller vilka partier som styr.

ANNONSGuide till hemförsäkringar
Martin Grander, bostadsforskare vid Malmöuniversitet.
Forskaren Martin Grander har bland annat studerat sambandet mellan allmännyttans uthyrningskrav och politisk ledning.

Som doktor i urbana studier vid Malmöuniversitet har Grander undersökt bland annat sambandet mellan politisk majoritet och vilka krav de kommunala bostadsbolagen ställer på dem som ska hyra deras lägenheter.

– Det jag kunde se var att uthyrningskraven i Stockholm mildrades drastiskt efter det politiska majoritetsskiftet vid valet 2014 och att det fick stora konsekvenser. Plötsligt kunde många fler efterfråga bostäderna i allmännyttan.

Inte heller när det gäller försäljning av allmännyttans bestånd kan Grander se något tydligt samband mellan politisk färg på kommunledningen och benägenhet att sälja.

Läs ocksåVärdarnas hårda krav – då får du nobben om du vill bo i Malmö

– Sen finns ju förstås extremfallen, som exempelvis kommuner som inte har någon allmännytta över huvud taget. Men de är ju undantag i sammanhanget, säger han.

Det finns andra saker att studera om man vill veta hur bostadspolitiken fungerar i en kommun. Exempelvis hur lång kön till det kommunala bostadsbolagets lägenheter är. Samt hur många nya hyresrätter som byggs.

När Hem & Hyra granskar sambandet mellan de här två frågorna och politisk ledning i region BohusÄlvsborg-Skaraborgs 38 kommuner får vi samma resultat som forskaren Martin Grander. Inget politiskt styre tycks vara bättre eller sämre på att ta ansvar för bostadsförsörjningen.

Läs ocksåGratis kommunal bostadskö försvinner och ersätts av större som kostarEn tvådelad bild. Ett porträtt på en man med glasögon och grått hår. En kö av Duplo-figurer.

Här, ett exempel:

Skövde, Borås och Trollhättan är de tre kommuner som har flest personer i kö till sina allmännyttiga bostadsbolag. Samtidigt byggdes det flest nya hyresrätter i de här kommunerna mellan år 2016 och 2020.

Annons

De tre har alltså en hel del gemensamt. Men när man tittar på politisk ledning kunde skillnaderna inte vara större. För medan Skövde styrs av en borgerlig minoritet består Borås politiska ledningen av en blocköverskridande minoritet samtidigt som Trollhättan styrs av en vänstermajoritet bestående av (S), (V) och (MP).

Politisk ledning påverkar alltså varken bostadskö eller byggandet av hyresrätter.

”Lysekil riskerar att dö ut”

I bohuslänska Lysekil har hyresgästerna tröttnat på kommunens sätt att sköta bostadsfrågan. De menar att politikerna låtit marknadskrafterna ta över och att Lysekil håller på att bli en ort enbart för sommargäster.

– Utan fler hyresrätter med rimliga hyror kommer stan dö ut, säger Lars Brink, som är aktiv i Hyresgästföreningens bostadspolitiska grupp.

Lars Brink, Lysekil
Lars Brink från Hyresgästföreningens bostadspolitiska grupp vill att politikerna ska vakna och satsa på hyresrätter för helårsboende.

Gruppen har försökt få politikerna att satsa på hyreslägenheter för Lysekils bofasta. Men det går trögt. Över 3 000 personer köar till kommunala Lysekilsbostäders 1 176 lägenheter. Och få nya hyresrätter byggs. Inte en enda mellan år 2016 och 2020.

Samtidigt har antalet bostadsrätter i attraktiva lägen poppat upp som svampar ur graniten. Bostadsrätter som ofta säljs dyrt till delårsboende.

– Politikerna är för passiva, säger Lars Brink som befarar att Lysekil kommer bli en folktom och mörk stad tio månader om året.

Vad ska kommunpolitikerna göra?

– Ta fram en plan för bostadsförsörjningen som gynnar oss helårsboende. Behålla eller skaffa rådighet över mark som är lämplig att bygga på och satsa på bostäder för fastboende.

– Och så måste pengarna som hyresgästerna betalar in till Lysekilsbostäder få stanna i bolaget. Inte som nu, när en del av dem plockas ut för att täcka underskott i kommunen, säger Lars Brink.

Annons

Jan-Olof Johansson (S) är kommunalråd i Lysekil sedan åtta år. Han håller inte med Lars Brink. För det första menar han att kön till Lysekilsbostäder egentligen inte är så lång.

– Vi har till och med haft lediga lägenheter, säger han.

Lysekils kommunalråd Jan-Olof Larsson (S) bekräftar att andelen delårsboende är stor men ser det inte enbart som ett problem.
Lysekils kommunalråd Jan-Olof Larsson (S) bekräftar att andelen delårsboende är stor men ser det inte enbart som ett problem.

Johansson erkänner att det saknats detaljplaner för nybygge men säger att flera nu är på gång.

– Vi planerar för 25-30 nya hyreslägenheter i det nya kvarteret Revolvern.

Han bekräftar att andelen delårsboende är stor men ser det inte enbart som ett problem.

– Sommargästerna är bra kunder för våra butiker och restauranger, säger han.

När det gäller kommunens vinstuttag ur Lysekilsbostäder säger Johansson att det inte drabbar hyresgästerna.

– Det handlar inte om att vi plockar av hyresgästernas inbetalda hyror utan när det sker är det för att bolaget beslutat sig för att sälja delar av sitt bestånd, säger Jan-Olof Johansson (S).

Fakta: Bostadsköer och byggen - så styrs kommunerna i BohusÄlvsborg-Skaraborg

Så styrs kommunerna i BohusÄlvsborg-Skaraborg

Kommun Antal personer i det kommunala bostadsbolagets kö Byggda hyresrätter 2016-2020
Alingsås 19 722 271
Bengtsfors 970 22
Bollebygd 1 681 102
Borås 39 267 517
Dals-Ed 70 50
Essunga 212 64
Falköping 5 575 125
Färgelanda 938 12
Grästorp* Saknar kommunalt bolag 9
Gullspång 160 0
Götene 1 300 52
Herrljunga 425 36
Hjo Saknar kommunalt bolag 72
Karlsborg 1 296 52
Lidköping 10 200 353
Lilla Edet 714 58
Lysekil 3 271 0
Mariestad 11 000 155
Mark 7 500 54
Mellerud 999 98
Munkedal 1 137 4
Skara 50 94
Skövde 39 524 914
Sotenäs 3 900 16
Strömstad 13 381 51
Svenljunga 904 44
Tanum 2 806 133
Tibro 1 980 93
Tidaholm 400 31
Tranemo 1 794 44
Trollhättan 21 800 562
Töreboda 56 88
Uddevalla 18 579 317
Ulricehamn 1 641 110
Vara 170 1
Vårgårda 1 500 81
Vänersborg 10 390 169
Åmål 1 014 20

Uppgifterna om bostadskön inhämtades från bostadsbolagen, 1 oktober 2021. Uppgifterna om byggda hyresrätter hämtades från Faktabanken hurvibor.se

Läs också Gav bort elva år i bostadskön till sitt ex – sägs upp Så länge måste du köa till de mest populära adresserna – Jeannette väntade i 10 år Lisa ville inte bo granne med vägglöss – blev av med tio års köpoäng

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.