HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Brist på bostäder i Dalarna

Dalarna Mer än hälften av Dalarnas kommuner uppger att de har brist på lägenheter. Störst är bristen i Siljanskommunerna och i Falun, Borlänge och Ludvika.

​Det som främst saknas är smålägenheter till ungdomar och stora lägenheter till stora barnfamiljer uppger kommunerna i den rapport om bostadsmarknaden i Dalarna 2011 som länsstyrelsen nyligen ställt samman. Det talas också om brist på lägenheter i det som uppfattas som attraktiva, ofta centrala, lägen.

Siljanskommunerna och Falun och Borlänge har haft behov av att bygga nya lägenheter  i flera år medan bristen på lägenheter i Ludvika är relativt ny. Tidigare har Ludvika haft överskott på lägenheter man har rivit fastigheter och sålt sina bestånd i bland annat Grängesberg.

Läs ocksåKlagade för mycket - nu ska hela rasket rivasHål i ett innertak

– Det går uppåt för Ludvika kommun nu. ABB går bra, Spendrups likaså, gruvorna ska öppna igen och det talas om en batterifabrik. Jag skulle själv vilja flytta närmare centrum men det är svårt att få tag i lägenheter, säger hyresgästen Maj-Lis Helg Skog i Ludvika.

I enkäten uppger Falu kommun att man behöver bygga 280 lägenheter under 2011-2012. Borlänge behöver bygga 330 lägenheter, Mora 140 lägenheter och Ludvika kommun 135 lägenheter.

Av Dalarnas 15 kommuner uppger denna gång bara tre kommuner att de har överskott på lägenheter; Vansbro, Avesta och Hedemora.

Läs ocksåBilliga lägenheter rivs för att ge plats åt nybyggenBostadskön i Varberg är lång och det är bra att det byggs fler lägenheter, tycker Annelie Bertilsson och Jörgen Karlsson. Men inte om det sker till priset av att äldre, billigare hyresrätter stryker med. På Krabbes väg har just detta skett. Hyrorna i de nybyggda husen är betydligt högre.
Läs också Slussvaktarens hyresbostad rivs när ny sluss ska byggas Planer på utförsäljning av hyresrätter i Gottsunda stoppas Handelsträdgården rivs i höst – 300 bostäder ska byggas på tomten

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.