HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Britt ryter till

Dalarna Gammal är äldst. Det framstår med all tydlighet när man lyssnar på Britt Ryberg. Hon blir 90 år i mars och är nybliven styrelseledamot i Hyresgästföreningen i Hedemora.
Foto: Lena Mattsson
Britt Ryberg, nybliven styrelseledamot i Hyresgästföreningen i Hedemora.

Med lite övertalning och ett löfte om att vi skulle prata mer om landsbygd och mat än om hennes person fick jag till slut komma hem till Britt Ryberg. Hon sitter i den nybildade styrelsen i Hedemora, läs mer om den här, och bjöd på smörgåsar och massor av åsikter vid köksbordet i Dala-Husby.

Vilken är Hyresgästföreningens viktigaste uppgift i dag tycker du?
– För oss i Hedemora och för hela landet förresten är det viktigaste att det byggs hyreslägenheter på landsbygden! Alla har inte råd att bygga egna hus. Och det är kommunen som ska bygga, inte privata företag. Om fler kunde bo på landsbygden och få möjlighet att odla en del av sin egen mat så skulle landsbygden leva upp igen, företag flytta ut, skolorna bli kvar och bussarna kunna gå lite oftare.

Läs ocksåSandra efterlyste rumskompis på Facebook: "Roligare komma hem när det lyser och någon har lagat mat"

Borde Sverige vara självförsörjande på mat?
– Ja, det är det enda sättet att klara framtiden. Och det kan vi! Då skulle alla få tillgång till bra mat utan gifter. Då skulle vi också slippa undan den galna marknadsekonomin.

Annons

Hur väcktes ditt intresse för odling och ekologisk mat?
– Jag tror att det är mammas förtjänst. Hon skulle alltid ha mig med i morotslandet för att hjälpa till och jag tyckte det var så roligt. I Värmland var jag med och startade Jösse lantmat som blev ett EU-projekt som bland annat arbetade för att all mat i skolorna skulle vara ekologiskt odlad. Vi odlade och vi ordnade föredrag och kurser, det var svårt att lämna det när jag flyttade hit.

Trivs du här eller längtar du tillbaka?
– Jag kan tycka att dalfolket är lite hemliga av sig, värmlänningar är mer öppna. Och ibland blir jag less på min lägenhet som har så dålig plats för att baka i och där jag inte kan måla i olja som jag alltid gjort för att ventilationen är så dålig. Men så öppnar jag dörren och tittar på björken utanför och tänker att en sån björk finns ingen annanstans. Dessutom har jag en av mina döttrar bara tre minuter bort så det får gå.

Annons
Läs ocksåGert vet inte hur han ska sluta samla: "Det har gått över styr"Gert Vennersten har svårt att göra sig av med saker, till och med tomma brödpåsar. "Men nu har det gått över styr. Jag skulle verkligen behöva hjälp att reda upp det här", säger han.

Du fyller 90 år i mars, hur känns det att ha levat så länge?
– Att bli 80 och 90 år är inte roligt för sjukvården och åldringsvården är inte bra. Jag skulle vilja prata med de ansvariga, riktigt högt upp! Det är förbisett, ynkligt och eftersatt som det är i dag. Man måste vara energisk för att få hjälp i dag, det är hemskt, ja gräsligt så många som bara sitter hemma som egentligen inte skulle behöva göra det om de fick rätt hjälp av läkare och tillgång till sjukgymnastik till exempel. Vad f-n lyssnar de inte på oss äldre för, vi vet ju att det här inte funkar!

Läs också Så stökigt får du ha det hemma utan att bli vräkt Höghusen på Sjöryd i Hjo dröjer: "Inte ekonomiskt försvarbart" Juristen om bulvankontrakt - så gör du för att undvika fällorna

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.