Annons

Bryter ensamheten under pandemin − de gick i karantän tillsammans

Stockholm Under coronapandemin har många äldre känt sig ensamma i sina lägenheter. Men det gäller inte grannarna i kollektivhuset Sockenstugan i Kärrtorp. De har isolerat sig tillsammans.
Foto: Charlie Olofsson
Gittan Nordström och Irene Lundholm beskriver den gemensamma matlagningen som hjärtat i kollektivhuset.

Vardagen i kollektivhuset har fortsatt nästan som vanligt under pandemin, men i början fanns en rädsla för att smitta skulle spridas i huset. Sockenstugan är ett gemensamhetsboende för andra halvan av livet och många av hyresgästerna är över 75 år.

− Covid-19 är på liv och död för oss, säger Curre Hansson.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Han och några andra hyresgäster möter upp i den gemensamma matsalen där drygt 50 personer får plats att äta. Före pandemin var det ofta fullt här vid middagstid. Särskilt trångt blev det på fredagarna då det var extra festligt, med lyxigare mat och ibland till och med dans. Det är fel att säga att de boende i huset inte alls har påverkats av pandemin.

− Vi har fått ställa in de gemensamma middagarna och även vissa andra aktiviteter som vi brukar ha, som författarbesök, säger Gittan Nordström.

Gruppen planerar kommande veckans gemensamma middagar. Isterband står på menyn.

Nu är aktiviteterna i huset mer småskaliga, men det ges fortfarande gott om tillfällen att umgås. Många aktiviteter har kunnat fortsätta som vanligt, till exempel yogan. Det finns också stora möjligheter att umgås i trädgården framför huset. Där hölls för övrigt en coronaanpassad biokväll i somras. Nu har några av de boende i huset också tagit upp den gemensamma matlagningen igen, fast i mindre format.

Annons

− Vi är en liten grupp på 17 personer. De som jobbar och rör sig ute i samhället är inte med, säger Irene Lundholm.

En annan aktivitet som löper på som vanligt är eftermiddagsfikat. De är ett litet gäng på fem-sex personer som alltid ses klockan tre, berättar Carina Nilsson. Hon är en av de äldre hyresgästerna i Sockenstugan och har bott här sedan kollektivhuset bildades år 1999.
Just nu är hon extra tacksam över att inte bo själv.

− Fy! Tänk att bo ensam och inte kunna gå ut på sina vanliga aktiviteter. Här har vi det ganska fritt ändå och lever ungefär som vanligt, säger hon.

Läs ocksåHär matchas hyresgästerna ihop med varandra
Carina Nilsson är glad över att inte bo ensam under pandemin.

För att undvika smittspridning i huset har föreningen satt upp vissa gemensamma regler. Alla ska till exempel undvika att ha gäster i de gemensamma lokalerna och max tre personer får vistas samtidigt i det gemensamma köket. Det finns också vissa mer underförstådda förhållningsregler, som detta att personer som yrkesarbetar och rör sig mycket ute i samhället förväntas vara extra försiktiga inom huset. Förhållningsreglerna verkar ha fungerat, tycker Curre Hansson.

− Det är några som har varit smittade, men de har fått det från andra håll. Vi har inte haft någon smittspridning inom huset, säger han.

Annons
”Covid-19 är på liv och död för oss,” säger Curre Hansson.

− De som har blivit smittade har snabbt isolerat sig i sina lägenheter, tillägger Christina Pettersson.

Hon och de andra ser stora fördelar med att bo i kollektivhus under pandemin. Det handlar om att slippa känna sig ensam, men också om tryggheten i att ha varandra.

− Eftersom vi känner varandra tror jag att det blir lättare att be om hjälp, till exempel om man behöver något men inte kan gå till affären. Det är nog inte alltid självklart för alla att be sin granne om hjälp på det sättet, säger Irene Lundholm.

Fakta: Kollektivhus för 40+

Sockenstugan är ett gemensamhetsboende för personer som fyllt 40 år och inte har hemmavarande barn. Många av hyresgästerna är över 75 år. Alla boende har vanliga hyreskontrakt. Utöver det har de tillgång till storkök, matsal, gästrum, gym, syrum och snickeriverkstad.

Kollektivhusföreningen har ett förvaltningsavtal vilket innebär att de får hyresavdrag mot att de tar hand om trädgårdsarbete och trappstädning.

Kollektivhuset bildades år 1999 och hyresvärd är det kommunala bolaget Familjebostäder.

Fakta: Ökad ensamhet för äldre under pandemin

Covid-19 har slagit extra hårt mot personer som är över 70 år. De särskilda restriktionerna för äldre kan ha lett till ökad isolering, ensamhet och nedstämdhet. Studier från länder i Europa och Nordamerika visar att det psykiska välbefinnandet minskat under pandemin.

Källa: Folkhälsomyndigheten

 

Läs också Här fixar hyresgästerna egen el De är sin egen hyresvärd i vänboendet i Gerlesborg 16 500 hushåll får vänta på besked om hyran efter flera strandningar Ylva har försökt bo kollektivt i tio år – men lagarna sätter stopp

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.