Annons

Cia öppnar Falubornas hem

Falun Genom projektet Öppna ditt hem i Falun kan privatpersoner hyra ut rum och lägenheter till nyanlända. Ordet har spridit sig från mun till mun och nu är 39 boenden uthyrda. "Vi har lyckats placera alla nyanlända som har kommit till Falun", säger projektledaren Cia Embretsén.
Foto: Karin Jansson
Cia Embretsén är projektledare för Öppna ditt hem i Falun.

Falun har liksom många andra kommuner i landet en utmaning i att hitta bostäder åt nyanlända som fått permanent uppehållstillstånd. För Faluns del handlar det om ungefär 170 personer om året de senaste två åren.

Varje månad upplåter allmännyttan två lägenheter, ibland passar de en hel familj, ibland får två familjer dela. Resten placeras av det kommunala projektet Öppna ditt hem.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Vi har gått ut till allmänheten och frågat om det finns personer som kan tänka sig att hyra ut hela eller delar av sin bostad. Behovet är stort, den som kommer ny till Sverige saknar ju både köpoäng hos bostadsbolagen och ett stort kontaktnät, säger Cia Embretsén.

Annons

Hennes jobb är att matcha ihop nyanlända med personer vill hyra ut. Den blivande hyresvärden och hyresgästen får träffas och se om de funkar ihop, om inte så går turen vidare till någon annan. Sedan skrivs ett vanligt hyresavtal med uppsägningstid på mellan en och tre månader.

Från kommunens sida vill man gärna se ett åtagande på minst sex månader.
– Men om det inte fungerar så kan man säga upp avtalet precis som vilket hyresavtal som helst, säger Cia Embretsén.
För ett rum kan man ta en hyra på 2 000 kronor i månaden och för en hel lägenhet gäller marknadsmässig hyra i nivå med allmännyttans hyror. Tanken är att hyresgästen så småningom ska gå vidare till ett eget boende och många av dem som har börjat hyra ut har sedan tagit in nya hyresgäster.
– Flera av hyresvärdarna säger att de får så mycket tillbaka. Dels känner de att de gör något för samhället, dels får de ta del av en ny kultur och får nya vänner, säger Cia Embretsén.
Bland hyresgästerna har många vittnat om att de lärt sig svenska snabbare genom att vara inneboende och att de har fått nya kontaktnät.

Annons
Läs ocksåNär som helst kan marken ge vika – deras hem står mitt i riskzonen ”Hade varit fruktansvärt”

 

Fakta: Modell som spridit sig
  • Öppna ditt hem drivs av Falu kommun. Det drivs under två år med avslut i december 2017.
  • Till största del är det rum som hyrs ut, men även några lägenheter.
  • Ett krav är att det måste finnas bussförbindelser till SFI.
  • Modellen har spridit sig till fler kommuner i Dalarna: Leksand, Rättvik, Borlänge, Älvdalen och Mora.
Läs också Mannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadestånd Fettklump på 40 ton hittades i avloppsrör – här är proppen som dykare fick hugga bort Kameror kan spåra fettklumpar - därför kan du tvingas betala om du slarvar med matoljan Här höjer värdarna hyrorna utan att förhandla - Wladimir vägrar betala: "Jag blev arg"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.