Annons

City är en farligare plats än Araby

Kronoberg Det är mer riskfyllt att hänga i Växjö City än det är i Kronobergs mest utsatta område Araby. Det visar vår granskning av brottsanmälningar.
Foto: Annika Wallsson
Arabyprofil. I 20 år har Thomas Sjöberg arbetat på Tallgården. Att det finns mötesplatser är av största vikt, tycker han.

”Det har aldrig varit så lugnt på Araby som det är just nu.” Kommunpolis Scott Goodwin konstaterar att de satsningar som gjorts av främst polisen och kommunen börjar bära frukt.

– Det händer inte så mycket på Araby som man kan tro. När det till exempel senast kastades sten var 2016 då det var upplopp, sedan dess har det inte skett. Men ryktet om Araby ligger kvar och gör att området inte mår bra.

Läs ocksåTräd i skorsten och farliga lekplatser – Hyresgästföreningen vill tvinga bostadsbolaget till åtgärder: "Inte professionella"

Hans bild får stöd i den granskning vi gjort av anmälningar av några av de brott som påverkar tryggheten utomhus. Anmälningarna var färre 2017 än 2015.

En av satsningarna i Araby handlar om att alla aktörer i området träffas varje tisdag för att tillsammans dela information och läsa av tendenserna veckovis.

– Vi har en checklista där vi får fram en gemensam lägesbild. Det gör att det är enklare att samverka och vi kan även snabbt se var det kan behövas insatser, säger Scott Goodwin.

Läs ocksåBostäder i Borås evakuerar vanskötta hyreshuset på Norrby – hyresgästen Ulf: "Jättetacksam"

Tisdagsgruppen tar även fram förslag på åtgärder till dem som äger frågan. Exempelvis såga ned träd, eller möjligheter att snabbt tända upp i parken.

– Polisen har fått en app via kommunen som vi kan tända belysningen med. Vi har ännu inte behövt använda den, säger Scott Goodwin.

Det kan vara lite vanskligt att jämföra Araby med City. Det går inte att slå ut statistiken mot antalet invånare på ett jämförbart sätt och det är svårt att uppskatta hur många människor som rör sig i City. Men vi ser exempelvis att antalet fall av misshandel utomhus förra året var 22 i Araby jämfört med 75 fall i City.

Läs ocksåHär får falska Tiptapp-föraren fri lejd in på kommunens tipp: "Kan inte yttra mig"

– Man kan säga att våldsbrotten inne i stan är krogrelaterade, i Araby är det mer grupprelaterat. Det är mer risk att bli överfallen inne i stan en fredag-lördag kväll än det är i Araby. Därför är det så klart viktigt att vi även fokuserar inne i stan, säger Scott Goodwin.

Annons

Araby är ett av tre områden i landet som ska få extra nationella resurser för att ta sig bort från polisens lista över särskilt utsatta områden, vilka präglas av låg socioekonomisk status där kriminella har en inverkan på lokalsamhället.

– Inom två år ska vi vara borta från listan. Och vi är på god väg. Alla tecken är att det lugnat sig och vi kan ostört utföra vårt arbete i området. En oro är den organiserade brottsligheten, där måste vi gräva under ytan. Det här är inte bara polisens jobb utan kommunen har en stor del och den är fantastisk och har verkligen tagit detta på allvar, säger Scott Goodwin.

Problemstämpeln är inget nytt för Araby

I år firar träffpunkten Tallgården 20 år. Thomas Sjöberg har varit föreståndare sedan starten. Och det finns en röd tråd som går tjugo år tillbaka, konstaterar han.

– Redan på den tiden sågs Araby som ett problemområde. Då bodde det fler svenskar här, många från socialt svaga grupper. Missbrukare som festade och bråkade och hade uppgörelser, säger Thomas Sjöberg.

Förutom Tallgården finns även träffpunkten Panncentralen i området.

– Det är jätteviktigt att det finns platser att mötas på, även Araby park arena är viktigt för aktiviteter i området. Här hos oss på Tallgården finns ett ställe att bara ta en kaffe på, prata, spela schack. Vi har olika kulturprogram och kurser och ett minibibliotek som vi är glada för.

Thomas Sjöberg upplever ett lugnare Araby sedan 2016. Även medias bild har förändrats.

– Även om Araby utmålas som problemområde på olika sätt så tycker jag ändå att media har skärpt sig när de rapporterar. I dag skriver de även om bra saker och det är positivt och viktigt. Vi vill att folk som inte bor här kommer hit. Flera kommer till exempel till våra kurser. Det är små möten som skapar en positiv bild. Man kan berätta att man varit på Tallgården och att det var lugnt och trevligt. Man kanske inte vill flytta hit men det friserar vulgärbilden som funnits, säger Thomas Sjöberg.

Annons

En utmaning på Araby är trångboddheten, konstaterar han.

– Därför är det viktigt att vi har läxhjälp här. Träffpunkterna behövs både för dem som är ensamma i en trea och dem som är trångbodda. Här kan man komma ifrån och det är även socialt viktigt för många, säger Thomas Sjöberg.

Är Arabyborna trygga?

– Generellt tror jag det. De flesta berättar om saker de hört har hänt och jag upplever att de flesta är trygga. Men det är ingen vetenskaplig studie, säger Thomas Sjöberg.

Polisanmälningar. Tabellraden ”Samtliga brott” innebär det totala antalet polisanmälningar det året. *Även andra motordrivna fordon ingår. **Utomhus. I Araby bor drygt 6 500 personer. I City bor drygt 2 000 personer. Källa: Polisen och Växjö kommun.

Fakta: Utsatta områden
  • Polisen delar in utsatta områden i tre olika kategorier: Särskilt utsatt område, utsatt område och riskområde
  • Araby är med på listan för särskilt utsatt område, vilket kännetecknas av en social problematik och kriminell närvaro som lett till en utbredd obenägenhet att delta i rättsprocessen och svårigheter för polisen att fullgöra sitt uppdrag. Läget anses vara akut.
  • I stadsdelen Araby ingår även Nydala och Dalbo. Källa: Polisen
Läs också Värd gjorde upp direkt med hyresgäster – stäms på över halv miljon: ”Har agerat smutsigt” Pengar till skyddade boenden gick till anställd – åtalas för åratal av privata inköp

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.