Annons

Så vill partier satsa på utsatta områden

Östergötland Allt färre brott anmäls i Östergötlands två största utsatta områden. Hem & Hyra har frågat de politiska partierna om hur de ser på utvecklingen.

Hem & Hyra presenterade nyligen en granskning av brottsutvecklingen i de fyra utsatta bostadsområden som polisen listat i Östergötland. Resultatet visar att antalet anmälda brott de senaste fem åren har minskat i Hageby och Skäggetorp, ökat något i Navestad och Klockaretorpet, men att fler brott sker Norrköpings centrum.

Partierna som har besvarat Hem & Hyras enkät är eniga om att det behövs fler åtgärder i de utsatta områdena. Vänsterpartiet anser att en stor del av problemet består av växande ojämlika villkor, och vill bland annat satsa på fler idrotts- och lekytor.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

”Ta Hageby som ett exempel. Här bor över 10 000 människor. Stadsdelen är större än Åtvidabergs kommun. Men den enda hallen som finns, Hagebyhallen, färdigställdes för över 50 år sedan. Den är gammal och sliten och räcker inte till på långa vägar. Samtidigt har betydligt rikare stadsdelar i Norrköping, som Lindö, Smedby och Eneby fått nya och moderna idrottsanläggningar”, skriver Peter Butros, ordförande för Vänsterpartiet i Östergötland.

Moderaterna vill exempelvis öka närvaron av socialtjänst och poliser i områdena. De vill även förbättra yrkesutbildning och företagsklimatet för att få fler i arbete.

Annons

”Det är inte människor med jobb som bränner bilar i våra utsatta områden. Det är inte heller ungdomar som det går bra för i skolan – därför är det också väldigt viktigt att vi har hög andel behöriga lärare”, skriver Simon Johansson, politisk sekreterare (M) i Norrköping.

Läs ocksåAllt färre brott i utsatta områden

Mattias Ottosson, riksdagsledamot för Socialdemokraterna, vill motverka segregationen genom bland annat satsa extra på skolor i utsatta områden, men också få fler i sysselsättning.

”Nyanlända måste in i arbete. I Östergötland ska alla arbeta och alla ska kunna leva på sin lön och vara med och bidra, oavsett vem man är. Det gynnar både samhälle och individ.”

Annons

Fotnot: Kristdemokraterna, Liberalerna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Sverigedemokraterna har inte svarat på enkäten.

Läs också"Skrivs det tio artiklar härifrån så är nio negativa"
Läs också Nattfotbollen vände trenden i Hageby Så har Hageby blivit tryggare Hageby stryks från polisens lista

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.