HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

”Skrivs det tio artiklar härifrån så är nio negativa”

Linköping Felslängda sopor. Det är just nu ett av de stora bekymren i ett allt lugnare Skäggetorp. Men fortfarande utpekat som ett av landets 23 särskilt utsatta områden.
Foto: Jenny Knutsson
De vill ändra bilden av Skäggetorp. Från vänster: Kjell Friberg, Kerstin Jonsson, Cenneth Lundin, Tommy Blomqvist och Marie Karlsson sitter i styrelsen för den lokala hyresgästföreningen.

–Soporna slängs utanför eller hamnar inte i rätt kärl. Det är det som folk klagar mest på, säger Kerstin Jonsson, aktiv i den lokala hyresgästföreningen.

Men det är inte problemet med sopsortering som Skäggetorp oftast förknippas med. I stället är det bränder, skjutningar, droghandel och gänguppgörelser som fyllt rapporteringen från stadsdelen under årens lopp. Men så ser det inte ut längre, vittnar styrelsen i Skäggetorps lokala hyresgästförening.

Läs ocksåAllt färre brott i utsatta områden

– Det är inte alls som när vi hade skjutningarna här ute. Den situationen existerar inte längre. De gängen är inte kvar och de som finns här är inte lika synliga längre, säger styrelsemedlemmen Cenneth Lundin.

Annons

En rad olika åtgärder och satsningar från polis, kommun, hyresvärdar och föreningar har lett fram till dagens situation. Till exempel finns numera två kvarterspoliser i området, som hyresgästerna kan nå via sms.

– Det har blivit mycket lugnare och de flesta som jag pratar med stortrivs här. Men det finns fortfarande problem här och det gäller att kommun och polis inte släpper taget om ett sånt här område. Vi kommer aldrig ifrån att det finns folk som känner sig otrygga, säger ordföranden Tommy Blomqvist.

Läs ocksåVillabarnen har färre hål i tänderna – men det går åt rätt håll i VivallaTandsköterskan Ailina i vit rock. Hon ler och tittar in i kameran. Miljön är ett behandlingsrum på Folktandvården.

Men föreningen anser inte att den förbättrade situationen i stadsdelen har snappats upp av omgivningen. Därför har de startat en enkätundersökning där 2 500 hushåll ska tillfrågas om hur de boende trivs i Skäggetorp. Efter sommaren ska resultatet presenteras.

Annons

– Det kanske kan ge en positivare bild än vad som synts i media. Skrivs det tio artiklar härifrån så är nio negativa, säger Tommy Blomqvist.

Läs också Boråspolisen Nadim Ghazale: "Vi kan inte låta en etnifierad underklass samlas i de utsatta områdena" Stadsdelen stryks från listan - samtidigt har brotten ökat Småstadsidyll med skamfilat rykte - nu fyller Skäggetorp 50

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.