Annons

Nattfotbollen vände trenden i Hageby

Norrköping I Hageby sjönk antalet brott när ungdomarna fick möjlighet att spela nattfotboll. En aktivitet som är på väg till flera områden.
Foto: Jenny Knutsson
Sargon Akcan är projektledare på Assyriska idrottsföreningen i Norrköping

–Vi var inte nöjda med hur det såg ut här. Det var rastlöst, väldigt många barn och ungdomar som kunde gå omkring här sent på kvällarna och inte hade mycket att göra, säger Sargon Akcan, projektledare på Assyriska idrottsföreningen i Norrköping, om hur situationen såg ut i Hageby för fyra-fem år sedan.

– När jag växte upp här så hade vi fritidsgården och Hagebyhallen som stod öppen jämt. Så ser det inte ut i dag. Det är jättesvårt att få tillgång till en plan. Det var det som var idéen, att om vi får tillgång till en hall och kastar ut ett par bollar, vad händer då, berättar han.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

I oktober 2015 blev idéen om nattfotboll verklighet. Med hjälp av stiftelsen Goodsport och med ekonmiskt stöd från främst näringslivet har matcherna nu rullat på i snart tre år. På lördagskvällarna brukar ett 60-tal ungdomar samlas, delas in i lag och spela match.

–Vi har ingen anmälningsplikt, ingen avgift. Vårt krav är att man visar respekt och att man anpassar sig till våra regler, säger han.

Annons

Enligt Akcan gick effekten av fotbollskvällarna att läsa av i polisens statistik redan efter ett år. Samtidigt som matcherna spelades sjönk antalet anmälda brott i området med 46 procent.

Läs ocksåAllt färre brott i utsatta områden

– Vi ser klart och tydligt att det finns en påverkan. Det är främst i form av minskat klotter, skadegörelse, stenkastningar och ringa misshandel. Det var sånt vissa deltagare höll på med tidigare för att de var rastlösa.

Målet är att etablera nattfotbollen i fler områden, näst på tur står stadsdelen Marielund. Men även att öppna upp för fler grupper.

Annons

– Vi har startat ett pass för bara ensamkommande flyktingar och även ett pass för tjejer, förklarar Sargon Akcan.

Läs också"Skrivs det tio artiklar härifrån så är nio negativa"
Läs också Regionkontor flyttar till brokig stadsdel: ”Vi ska vara där folk är” Storsatsning på kameror i bostadskvarter – polisens vapen mot gängkriminalitet Var du bor avgör om du idrottar: ”Krävs sex gånger så mycket i utsatta områden”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.