Annons

Dags för regionbeslut om framtiden

Västra Götaland ​I morgon är det regionfullmäktigemöte i Hyresgästföreningen BohusÄlvsborg-Skaraborg. Hetast på dagordningen är beslut om en ny organisation som innebär stora förändringar för både

I januari i år beslutade regionstyrelsen att se över organisationen. Man behövde möta nya krav från omvärlden och bli bättre på att följa målen i stadgarna och Agenda 2016, som beskriver Hyresgästföreningens verksamhetsinriktning.

I oktober fanns ett färdigt förslag. Några av de största nyheterna är att regionens elva Hyresgästföreningar slås ihop till fyra. De ska jobba strategiskt och ha ett övergripande ansvar. Det operativa arbetet kommer i stället finnas i kommundelegationer.
– I dag gör föreningarna mycket mer än vad stadgarna anger. Vi vill renodla uppgifterna, säger Marie Dahlin.

Annons
ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar
Förändringarna ska göra det lättare att engagera sig i föreningen. En hyresgäst ska inte behöva gå via en styrelse för att arbeta med en fråga och uppdrag ska inte låsas på flera år. Det ska vara lätt att hoppa mellan olika grupper efter intresse.
– Det blir som ett stort julbord, man kan välja det man tycker är gott. Jag hoppas det blir mer lustfyllt att ta ett förtroendeuppdrag, säger Marie Dahlin.
Enligt medlemsundersökningar är förhandlingsfrågor något som många kan tänka sig att jobba med. Hittills har gången varit byråkratisk: från intresseanmälan, via årsmöten på våren och tills det är dags att förhandla på hösten.
Enligt Marie Dahlin går det att jobba året om med många frågor som rör förhandlingarna; boendeinflytande, lekplatser, taxor, miljö …
– Vi mäktar inte med det i dag, därför behövs det fler som engagerar sig. Jag tror det blir lättare att få med folk om de får jobba bara med den fråga som intresserar dem.
 
Omorganisationen medför också nyheter på tjänstemannasidan. Ett antal tjänster ersätts av sex nya roller: kommuncoach, teamledare, folkrörelseutvecklare, IT-handläggare, folkrörelseassistent och registerhandläggare.
De nya tjänsterna annonserades ut internt i början av november och nästa vecka börjar arbetet med att gå igenom ansökningarna.
 
I morgon är det alltså upp till regionfullmäktige att ta beslut i fråga om vad som ska gälla. Om förslaget går igenom är planen att de nya föreningarna är i full funktion i mars 2012. På kommunnivå ska verksamheten fungera inom fem år.
– Jag har mött en del frågor om hur man ska klara arbetet i kommunerna och vi kommer inte hitta alla de här människorna på en gång. I morgon ska vi lyssna på den oro som finns och svara på alla praktiska frågor, säger Marie Dahlin.
 

Annons
Läs också Bildrik bok om Hyresgästföreningens första sekel – här inträffade de gyllene åren Dyra renoveringar plågar allt fler – en av fem hyresgäster tvingas flytta: ”Allt billigt bortrenoverat" Storkonflikt om årets hyreshöjning – Willhem lämnade förhandlingsbordet men höjde hyrorna ändå Värdar hotar tusentals hyresgäster med domstol: "Skulle bli extremt kostsamt" Barbro vill inte sitta på två stolar - nu tar hon ett kliv uppåt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.