Annons

Dalarna tidigt ute i stor genomgång av lägenheter

Dalarna Närmare 2 250  lägenheter hos privatvärdar i Dalarna ska bruksvärderas för att se om de har rätt hyra. Det kan innebära höjd hyra hos vissa, sänkt hos andra.
I årets förhandling tillämpades den nya hyreslagen för första gången, vilken innebär allmännyttans hyresnormerande roll luckras upp. I förhandlingen ville Fastighetsägarna bland annat att läget på fastigheterna skulle räknas in som faktor vid hyressättningen.
 
– Läget är en faktor av många. Lägenheter i en orenoverad fastighet i toppläge kan inte ha högre hyror än en fastighet som är topprenoverad men som har ett sämre läge, säger Marcus Kjellin som är en av Hyresgästföreningens förhandlare i Dalarna.
 
För att veta vad som ska påverka hyran kommer typlägenheter i de privata hyresvärdars fastigheter i sju Dalakommuner bruksvärderas. Därefter ska skillnader och likheter mellan övriga lägenheter kartläggas så att resultatet blir standardbeskrivningar för alla lägenheter som sedan ska användas som underlag för förhandling.
 
Det är i de sju kommunerna Avesta, Hedemora, Säter , Borlänge, Gagnef, Ludvika och Smedjebacken som lägenheter ska bruksvärderas. Därmed ligger Dalarna i framkant, för det här är en resa som måste göras överallt i och med den nya lagstiftningen.
 
– Det är en nödvändighet att göra det här för att få fram material för att kunna förhandla i framtiden. Att vi kan börja här i Dalarna är för att det trots allt rör sig om ett relativt litet bestånd. Det gör att vi kan ta ett samlat grepp. Men jag är övertygad om att det här kommer att göras i hela landet, säger Marcus Kjellin.
 
Efter genomgången av fastigheterna kommer vissa hyror att höjas, andra att sänkas.
 
– Det kommer att slå åt båda hållen. Det här är både en risk och möjlighet. Vi vet att det finns hyressättningar som är skeva. Men det finns ett gemensamt intresse att i en förhandling komma fram till hur skevheterna ska regleras. Man vet att hyresgästerna inte klarar hur stora hyreshöjningar som helst och man vet att värdarna inte klarar hur stora inkomstbortfall som helst heller.
 
Arbetet att värdera lägenheterna utifrån bruksvärdesprincipen ska vara klar tills 2012 års hyror ska börja förhandlas.​

Annons
Läs också Smarta tips för att hyra ut din bostad enklare Gav sken av att hyran på äldreboende var förhandlad – stiftelse svarar på kritiken Hyresgästföreningen höjer avgiften för att förhandla: ”Vi hoppas på förståelse” Skyhöga hyreskrav i Västsverige – privata värdar vill höja med upp till 16,4 procent Så svarar värdarna på kritiken om smyginförd marknadshyra: ”Skillnaden minskar efterhand” Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.