Annons

De bygger egna hus för svaga grupper

Nyheter Trots rekordökningen – socialtjänsten behöver ännu fler hyreskontrakt. Nu tar kommuner som Nyköping saken i egna händer och bygger egna hus för svaga grupper. – Fast vi vill inte kalla det fattigbostäder, säger Mikael Karlsson, fastighetschef på Nyköpings kommun.
Foto: Veronica Kindblad
Evas särbo Claes-Göran bor i en tvåa i Nyköpings kommuns nya hus, som har byggts främst för utsatta grupper. De trivs med det lugna läget.

Stockholms stad har en stiftelse med flera tusen genomgångsbostäder för utsatta grupper.  Göteborg och Malmö vill bygga billigt för fattiga och förra regeringen gav investeringsstöd till bostäder som de mest behövande skulle få förtur till.

Men framför allt finns i nästan varje kommun sociala kontrakt för ekonomiskt svaga hushåll. På gott och ont.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

I Nyköping har kommunen tagit ett nytt grepp. I ett villaområde, sista husen innan Ängstugans koloniområde breder ut sig ligger ett nybyggt område med tre röda huskroppar med modulbyggda tvåvåningshus. De sista detaljerna håller på att färdigställas i ett av husen, i de andra två flyttade hyresgästerna in i våras.

Nyköpings kommuns hus för svaga grupper.

Husen byggs av kommunen och hyresgästerna är främst människor som har svårt att få ett hyreskontrakt på den vanliga marknaden. Det handlar om människor med psykiska besvär, tidigare problem med alkohol och att de inte betalat hyran, samt nysvenskar som fått permanent uppehållstillstånd.

Minst 10 procent av lägenheterna fördelas till invånare som står i allmännyttiga Nyköpingshems vanliga kö. I kommande projekt, för kommunen har beslutat att bygga totalt 116 lägenheter för socialt utsatta, ska andelen från allmännyttans vanliga bostadskö vara större.

Läs ocksåSocialtjänsten - en av landets största värdar

Till skillnad mot andra så kallade sociala kontrakt får hyresgästerna här ett förstahandskontrakt. Den som sköter sig och betalar hyran i tid kan med andra ord visa upp för kommande värdar att man klarar av att ha ett förstahands­kontrakt.

Annons

Hyran för en liten tvåa landar på omkring 4 500 till 5 000 kronor i månaden. Förklaringarna till att kostnaderna hålls nere är flera: Dels har Nyköpings kommun använt sig av det prispressade ram­avtal som SKL (Sveriges kommuner och landsting) förhandlat fram med ett antal byggbolag. Dels blir det förmånligare att kommunen bygger, och inte allmännyttiga Nyköpingshem. Kommunen äger marken som husen står på, så den behöver inte köpas in. När husen är i kommunens ägo finns heller inga krav på att gå med vinst.

Fastighetschef Mikael Karlsson.

Enligt Mikael Karlsson, fastighetschef på Nyköpings kommun, har det varit väldigt lite diskussioner om att det byggs nya hus som till största del vänder sig till socialt utsatta och nysvenskar.

– Vi vill inte kalla det för social housing, men vi har inte har något riktigt bra namn. Eftersom vi blandar med hyresgäster från Nyköpingshems vanliga bostadskö handlar det inte om renodlade socialbostäder.

Mellan de röda trähusen och bostadsrättsföreningen näst intill finns en liten träddunge, på andra sådan vägen är det bara skog. Byggbullret från att det tredje huset som snart är klart, och som ska bli ett gruppboende med personal dygnet runt, får konkurrens av fågelkvitter.

– Många av hyresgästerna här är lite folkskygga, då passar miljön bra, säger Mikael Karlsson.

Annons
Läs ocksåFamiljen hyr av socialtjänsten

Det är en fin höstdag i mitten av veckan, men mellan husen är det lugnt. Inga barn som leker på innergården. De hyresgäster som inte jobbar tycks hålla sig inomhus. Men så kommer Eva promenerande från svampskogen med en stor korg.

Hon välkomnar oss in till särbon Claes-Göran Svenssons tvåa som ligger på bottenplan i en hörna. Tidigare alkoholproblem gjorde att han blev efter med hyran och hamnade på ett sluttande plan. Men det är ett passerat kapitel sedan många år. I mars i år fick Claes-Göran kontraktet till tvårummaren.

– Området är tyst och lugnt, trots att många som bor här har haft olika typer av problem. Vi gillar att det finns många promenadstråk för vi är ute och går mycket. Men ormboet med snokar som vi hade under lägenheten i somras hade vi gärna klarat oss utan, säger Eva.

Läs också Kommentar: Social housing för dyrt Paula blev vräkt vid 79 Wien-modellen ett slagträ i svensk bostadsdebatt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.