HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Kommentar: Social housing för dyrt

Nyheter Ska Sverige införa särskilda bostäder för fattiga, social housing? Precis som i många andra europeiska länder? Eller är vi i praktiken redan där? Frågorna debatteras allt intensivare. Hem & Hyras Conny Pettersson kommenterar.

Socialtjänsten är, som Hem & Hyra har beskrivit, en av Sveriges största hyresvärdar. Ändå räcker inte lägenheterna till.

Det finns i dag kommuner som bygger riktat för människor som har svårt att ta sig in på den vanliga hyresmarknaden. Nyköping är ett exempel. I jättelika byggprojektet Frihamnen i Göteborg ville den tidigare styrande majoriteten att det ska finnas ett inkomsttak för de hyresgäster som får nycklarna till de billigaste hyresrätterna.

Läs ocksåDe bygger egna hus för svaga grupper

Så mycket närmare politiskt styrd social housing än så lär vi emellertid inte komma inom överskådlig tid. Anledningen är att de system med social housing som finns i andra europeiska länder är kritiserade och – kanske framför allt – kostar statskassan stora belopp. Antingen via investerings- och renoveringsstöd eller kreditgarantier och offentliga lån.

En del av kritiken mot dagens hyressättning går ut på att systemet är rörigt och svårt att förstå. När Hem & Hyra för några år sedan jämförde de nordiska länderna framkom det att hyresmarknaden inte blev mer begriplig för att hyrorna sätts på helt olika sätt beroende på vem bostäderna riktar sig till. Och vad händer med hyresgäster som börjar tjäna över inkomsttaket för socialbostäderna, ska de tvingas flytta?

Däremot kan flera kommuner komma att ta efter Nyköp­ings exempel. Frågan är väl om det kan gå lika friktionsfritt som Mikael Karlsson beskriver att det. En nyproducerad tvåa för under 5 000 kronor i månaden är det många som drömmer om. Inte bara de som har det svårast.

Läs ocksåSocialtjänsten - en av landets största värdar
Läs också Familjen hyr av socialtjänsten Wien-modellen ett slagträ i svensk bostadsdebatt Låga hyror och korta köer - har Wien knäckt bostadskoden?

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.