Annons

Wien-modellen ett slagträ i svensk bostadsdebatt

Nyheter Skulle Wienmodellen kunna fungera i Sverige? Vi frågade två engagerade debattörer.
Martin Lindvall från Fastighetsägarna Sverige och Lisa Pelling från tankesmedjan Arena Idé debatterar ofta Wienmodellen.

Österrikes huvudstad Wien är världskänd för sin bostadsmodell. På senare tid har den allt oftare lyfts upp även i Sverige när frågor om bostäder för ekonomiskt svagare grupper debatteras.

Martin Lindvall är samhällspolitisk chef på Fastighetsägarna Sverige och hävdar ofta att Sverige behöver ”social housing” – men inte i den form som Wien har.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

– De fångar inte upp de svagaste på bostadsmarknaden. Flyktingar, nyanlända, folk som nyligen kommit ut ur fängelse och andra som vi i Sverige hanterar med sociala kontrakt, dem tappar man bort och problemen med hemlöshet är inte mindre där än på andra håll.

Det är också ett väldigt dyrt system, som mest gynnar medelklassen, säger han.

– Det är klokt att jobba med social housing, men det är offentliga medel och de ska riktas till dem som mest behöver det.

Annons
Läs ocksåLåga hyror och korta köer - har Wien knäckt bostadskoden?

Däremot borde Sverige kunna ta efter en del andra idéer, tycker Martin Lindvall.

– De är modiga arkitektoniskt, experimenterar med olika byggstilar och lyckas få en social mix i hela staden genom att blanda social housing med övrigt boende. Om vi skulle ha en svensk modell så är det ju så vi skulle behöva jobba också.

Lisa Pelling är utredningschef på tankesmedjan Arena Idé. Hon har bott länge i Wien och har skrivit en rapport om stadens bostadspolitik. Hon tycker att mycket är inspirerande.

Läs ocksåNu kan lagen ändras – hårdare tag mot kriminella och deras föräldrarGunnar Strömmer, moderat justitieminister

– Vi skulle behöva investera lika mycket i bostadsbyggande som de gör. Det är också intressant hur de har odlat sin byggsektor med särskilda subventioner till kooperativ och företag som återinvesterar sin vinst i mer bostadsbyggande.

Men subventioner till bostäder medför EU-krav på att bostäderna ska riktas till dem som verkligen behöver billig bostad – tvärt emot den svenska allmännyttan som är öppen för alla.

Annons

– Jag är väldigt tveksam till inkomsttak. Men OM vi vill subventionera bostäder och det krävs inkomsttak för att få göra det, så kanske det ändå är något att överväga. Om vi däremot inte vill satsa på subventioner, bör vi hålla oss kvar vid att allmännyttan är tillgänglig för alla.

Wiens hyresreglering tror Lisa Pelling inte skulle vara bra för Sverige.

– Det skulle vara stelbent med statligt satta hyror. Det är bättre att parterna förhandlar, för det blir mer flexibelt och det stödjer en stark hyresgäströrelse.

Läs också Åses stadsvandring blottlägger gränserna i Gränby Vill ha fond för fattiga hyresgäster – nobbas av ministern: "Kostnadskris" Charlotte fick vänta ett år på bostadstillägg - allvarlig kritik mot Pensionsmyndigheten

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.