Annons

Grannarna vill stoppa värdens planer: ”Kommer att bli rena kyrkogården”

Lund De små täpporna framför tvåvåningshusen i Lund sköter de boende som de vill. Det tänkte hyresvärden ändra på. Nu protesterar hyresgästerna. "Konformitet kan de ha i Löddeköpinge, här vill vi ha diversitet", säger Shirin Ali.
Foto: Anders Paulsson
Grannarna Shirin Ali, Pavel Karpowicz, Jennie Gustafsson och Margaretha Månsson protesterar mot LKF:s planer i området.

Mellan de vita husen i norra Lund prunkar det grönt utanför portarna. I alla fall utanför vissa. Vid andra är det bara grönt gräs. För en del hyresgäster utgör den lilla plätten framför husen en uteplats med sittmöbler, andra ställer sina cyklar här och ytterligare några har en betydligt högre ambitionsnivå. Som Kim Petersson, den utbildade trädgårdsmästaren, som fyllt hela utrymmet med olika blommor. I mitten tronar en stor fjärilsbuske. Men det kan ändras.

I ett försök att skapa en större enlighet i området skickade värden ut en enkät till hyresgästerna. Nu skulle de få rösta om hur uteplatserna skulle utformas. De fick två val: staket eller häck. Och det har rört upp känslor hos en del hyresgäster. De tycker att det är fint som det är. Att det inte ser likadant ut överallt är inget problem, tvärtom.

ANNONSGuide till hemförsäkringar
Uteplatserna som LKF vill ändra på. Vissa är idag inhägnade, andra helt öppna.
Uteplatserna som LKF vill ändra på. Vissa är idag inhägnade, andra helt öppna.

– Vi är Lundabor, vi vill ha mångfald. Konformitet kan de har i Löddeköpinge, här vill vi ha diversitet, säger Shirin Ali.

Hennes grannar håller med.

– Blir det som LKF vill kommer det att bli som på kyrkogården, säger Pavel Karpowicz.

Läs ocksåMichael utredde hyresgäst för misstänkt fusk - svaret: "Ska slakta honom"Sveriges rikes lag samt Michael Svalenius, utredaren som fick ta emot hot på jobbet.

– Det är inget som säger att det blir finare bara för att det blir likformat, säger Jennie Gustafsson.

Annons

– Jag vill varken ha häck eller staket. Varför fick vi inget tredje val, säger Kim Petersson.

”Jag kan inte förstå att de vill riva ner allt”

Siv Andersson, som har bott här sedan 1968, är också missnöjd. Hon visar runt i området där tvåvåningslängorna ligger på rad, pekar ut det underjordiska garaget som ska vara mögelskadat och funderar på varför hyresvärden inte tvingar vissa boende att sköta sina uteplatser bättre. Hon förstår inte varför LKF vill ändra på just uteplatserna intill portarna.

– Jag är så upprörd så jag får inte fram orden. Jag kan inte förstå att de vill riva ner allt, säger hon.

Översiktsbild av de vita två våningshusen på Sankt Hans gränd i Lund.
Sankt Hans gränd i Lund.

Hyresgästerna samlade på ett par dagar in 140 namn i protest mot LKF:s planer och de har också kontaktat LKF:s styrelse. ”Eftersom LKF är ett allmännyttigt bolag så ser vi med allvar på att vår förfrågan om information och ökat deltagande inte bemöts med konstruktiva förslag på hur detta kan ske”, skriver den lokala Hyresgästföreningen i området till styrelsen.

Håkan Nilsson, förvaltningschef på LKF, har lugnande besked till hyresgästerna. Planerna är en del av en större omgörning som har bestått av både renovering och nybyggnation i området. Nu har turen kommit till utemiljön.

Annons
Läs ocksåFick andra chans att bo kvar – ska ha hotat att ”slakta” värdens personalHyreskontrakt och LKF:s skylt i Lund

– Men vi vill inte göra något som inte hyresgästerna inte vill. Det är bra att de har hört av sig så vi kan räta ut de frågetecknen som finns, säger han.

Efter protesterna har LKF nu kallat boende och den lokala hyresgästföreningen till ett gemensamt möte.

– Vi vill ha en dialog med de boende och lyssna av deras synpunkter, säger Håkan Nilsson.

Läs också Hyrde ut till inneboende minst 100 gånger via Airbnb – 69-årig ”superhost” tvingas flytta Anklagades för svartuthyrning - då räddade pandemin Bengts och Evas hyreskontrakt Lund: Demonstration mot vinstuttag

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.