Annons

Michael utredde hyresgäst för misstänkt fusk – svaret: ”Ska slakta honom”

Lund Hans arbete är att jaga fuskande hyresgäster, något som kan väcka missnöje bland de som granskas. Nu döms en hyresgäst i tingsrätten för flera allvarliga hot riktade mot Michael Svalenius: "Skönt att man väljer att tro på mig och polisens utredning".
Sveriges rikes lag samt Michael Svalenius, utredaren som fick ta emot hot på jobbet.
Foto: Kristina Wahlgren
Michael Svalenius fick ta emot hot på jobbet.

”Kommer han igen då ska vi slakta honom”

”Jag är riktigt arg…beredd att sitta i fängelse”

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hoten är riktade mot den tidigare polisen Michael Svalenius som i sju år har utrett hyresgäster i västra Skåne. Hans uppdrag är att avslöja hyresgäster som inte har något behov av sin lägenhet utan hyr ut den utan tillstånd, ofta för att tjäna pengar, ibland för att kunna fuska sig till bidrag. En egen uppskattning landar på 1 500 utredningar.

Det var när han utredde en 34-årig hyresgäst i Lund, misstänkt för svartuthyrning, som det gick riktigt illa. Flera gånger fick Michael Svalenius ta emot allvarliga hot från hyresgästen som riskerade att förlora lägenheten.

– Det är så klart otrevligt och det finns inget annat skydd för mig än att polisanmäla, säger Michael Svalenius.

Läs ocksåJakten på svartkontrakt: Han ska avslöja fuskande hyresgästerMichael Svalenius, före detta polis, som utreder hyresgäster som misstänks för fusk.
Michael Svalenius, före detta polis, som utreder hyresgäster som misstänks för fusk.
Michael Svalenius, säkerhetskonsult.

Hyreskontrakt bra ingång för fusk

Hoten skedde vid tre tillfällen: Via telefon till LKF:s personal, ett direkt i telefon och ett av hoten framförde mannen innan en förhandling i hyresnämnden som skulle pröva en uppsägning mot honom. Vid det tillfället sa 34-åringen ”jag vet var du bor” till utredaren.

Tingsrätten dömer nu 34-åringen till villkorlig dom för tre fall av olaga hot riktade mot Michael Svalenius. Hyresgästen måste också betala skadestånd till den drabbade utredaren på totalt 24 000 kronor.

– I huvudsak måste jag vara nöjd. Han döms i alla tre fallen. Hoten jag har utsatts för är bevisade och avdömda. Man har försökt påverka mig att inte utföra mitt arbete. Men det har varit en stor insats från mig att få polisen att utreda brotten. Anmälningarna hamnade först på tre olika avdelningar och en blev nedlagd, säger Michael Svalenius.

Annons
Läs ocksåSkrik och hot i brevinkastet kostar mannen 55 000 kronorEtt brevinkast i ytterdörren, från runt 60-talet, till en lägenhet.

Enligt honom har samhällsklimatet har hårdnat och det märks inte minst på den svarta hyresmarknaden.

– När den ekonomiska vinningen är stor för den enskilda är man mer beredd att strida för sitt hyreskontrakt. Det är mer fokus på bidragsfusk och då är ett hyreskontrakt en bra ingång för det. Men det har blivit tuffare och vi blir ifrågasatta mer, säger Michael Svalenius.

Är du rädd när du arbetar?

– Nej. Men personalen hos hyresvärdarna är ibland rädda och det är därför vi gör det som konsulter. För att ta fokus från dem, säger Michael Svalenius.

Har två hyreskontrakt på två orter

Turerna kring den nu dömda hyresgästen i Lund har varit många, vilket Hem & Hyra tidigare har berättat. I bakgrunden finns en snårig historia med en skilsmässa och två hyreskontrakt på två orter: i Helsingborg och i Lund.

Både Skatteverket och LKF anser att den 34-årige mannen bor i Helsingborg med sin exfru och deras barn. Där har han sina företag, p-plats och särskild postadress. Det visar den utredning som Skatteverket gjorde i samband med att de slog fast att mannen ska vara folkbokförd i just Helsingborg.

Samtidigt har mannen haft kontrakt på en hyrestrea i Lund. Där har flera av hans släktingar varit skrivna. LKF anser därför att mannen har ägnat sig åt olovlig andrahandsuthyrning och de har flera gånger velat slänga ut honom. Det är i samband med det som LKF har anlitat Michael Svalenius som samlat bevis mot mannen.

Annons

Döms för olaga hot

34-åringen nekar till anklagelserna men tingsrätten menar att Michael Svalenius är trovärdig och hans uppgifter tillförlitliga och dömer därför 34-åringen enligt alla tre åtalspunkter för olaga hot.

Och nu kan den dömde mannen dessutom bli uppsagd igen.

– Vi anser fortfarande att han bor i Helsingborg. Det är där han är folkbokförd. Vi avvaktar tills domen har vunnit laga kraft men sedan när det något vi ska titta på, säger Andreas Persson, jurist på LKF.

Andreas Persson, jurist på LKF
Andreas Persson, jurist på LKF

Fallet är känsligt och Andreas Persson vill inte uttala sig ytterligare om vare sig domen eller hyresgästen som fortfarande har kvar sitt hyreskontrakt.

– Jag vill inte säga så mycket mer om det här, säger Andreas Persson, jurist på LKF

Läs också Kvinna kapar lägenhet – trots sju vräkningsförsök vägrar hon flytta: "Jag har ingenstans att ta vägen" Tjuv trängde sig in i 87-årings lägenhet på jakt efter mat Krossade ett fönster och orsakade brand i lägenheten: "Jag måste ha gått i sömnen"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.