Annons

Cannabisodling, en dörr minerad med sprängmedel och försenade hyror – här är hyresgästen som gjort alla fel

Lund Den knappt 30-årige hyresgästen ertappades med resterna av en cannabisodling och har de senaste åren dömts för flera olika brott. Dessutom har han slutat att betala hyran. Nu vill hyresvärden slänga ut honom för gott.
Rester av cannabisodling: ett inplastat utrymme i lägenheten samt växtnäring.
Foto: Hyresvärden
Rester av misstänkt cannabisodling: Ett inplastat utrymme i lägenheten samt växtnäring.

Att den knappt 30-årige Lundabon ens har ett hyreskontrakt är tack vare kommunen. Det var genom den som han först fick lägenheten, en liten etta med kokvrå, för sju år sedan. Han hyrde i andra hand och när allt fungerade bra, hyrorna kom in i tid och han skötte sig, fick han till slut ta över kontraktet. Men sedan vände allt.

De senaste åren har mannen enbart bott sporadiskt i sin lägenhet. Det menar värden, kommunala bostadsbolaget LKF, som nu vill riva hyreskontraktet. Hyresvärden har vänt sig till hyresnämnden för att få klartecken att slänga ut mannen.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Det är inte enbart att han knappt bor i lägenheten som är problemet. Värdens lista över problem kopplat till hyresgästen är tvärtom lång. Värden menar att lägenheten knappt har varit möblerad utan snarare varit använd för att begå brott.

Hyreskontrakt och LKF:s skylt i Lund

Annons

Dömd för flera brott

Till hyresnämnden har värden bland annat lämnat in flera tingsrättsdomar kopplade till mannen. Han är bland annat dömd för narkotikabrott, hot mot tjänsteman och vapenbrott. Och han har dessutom blivit dömd för att ha minerat insidan av sin egen ytterdörr med sprängmedel, som hade kunnat gå av om någon tagit sig in i lägenheten. En fara inte minst för hyresvärdens personal om de i ett akut läge hade varit tvungna att ta sig in, menar värden.

Enligt värden sitter hyresgästen för tillfället i fängelse, samtidigt som det bor en för dem okänd man i lägenheten. Det finns bildbevis på att det är stökigt och smutsigt i bostaden – ren misskötsel enligt värden. Och på bilder syns även inplastade mindre utrymmen med fläktar och växtnäring som misstänkts ha använts till cannabisodling.

Och slutligen: hyrorna betalas inte längre.

Annons

Alla fel sammantaget gör att värden vill riva hyreskontraktet. Fallet ska nu prövas av hyresnämnden.

Läs ocksåMichael utredde hyresgäst för misstänkt fusk - svaret: "Ska slakta honom"Sveriges rikes lag samt Michael Svalenius, utredaren som fick ta emot hot på jobbet.
Fakta: Fakta/Då kan hyresvärden säga upp dig

Hand på en lagbok

  • Hyresvärden kan i princip säga upp dig när som helst MEN du behöver inte flytta om det inte finns goda grunder för det.
  • I Sverige är besittningsskyddet starkt. Det innebär i korthet att du inte behöver flytta även om hyresvärden säger upp hyreskontraktet.
  • Skulle du bli uppsagd men inte vill flytta bestrider du i stället uppsägningen och bor kvar tills en rättslig prövning är avslutad. Är du medlem i Hyresgästföreningen kontaktar du en jurist där så fort du får en uppsägning.
  • Men – det finns situationer när värden kan få rätt mot dig. Det gäller bland annat om du inte har betalat hyran eller har betalat för sent. Om du har stört dina grannar eller misskött dig.
Läs också Barnens hamster blev biten av hyresvärdens hund – familjen blev uppsagd efter konflikt Lägenheten för liten för cannabisodlande hyresgäst - uppsagd efter polistillslag Efter tvist om mögelsanering: Torbjörn hotas av uppsägning Hyresgäst bjöd in vägglöss i lägenheten – därför får hon behålla kontraktet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.