Annons

Fick andra chans att bo kvar – ska ha hotat att ”slakta” värdens personal

Lund ”Jag vet var du bor”, ”jävla idiot” och ”slakt” av en namngiven person. Hyresgästen anklagades för att vara skriven på fel adress och att hyra ut svart men vann striden om hyreskontraktet. Nu står han inför ett nytt vräkningshot.
Hyreskontrakt och LKF:s skylt i Lund
Foto: Gry Ellebjerg/Kristina Wahlgren

I bakgrunden finns en snårig historia med en skilsmässa, två hyreskontrakt och en adressutredning av Skatteverket.

I centrum står en 33-årig man som LKF, det kommunala bostadsbolaget i Lund, vill försöka slänga ut för andra gången på kort tid. De menar att han inte alls bor i Lundalägenheten. Men ord står mot ord.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Skatteverket och LKF menar å sin sida att mannen bor i Helsingborg tillsammans med sin exfru och deras barn. Skälen till deras bedömning är flera: Mannen har sina företag på adressen, han har haft särskild postadress dit och han hyr via sin fru en p-plats i anslutning till hennes lägenhet.

Samtidigt har mannen sedan ett par år en hyrestrea i Lund dit han valt att flytta sin folkbokföringsadress. Där har även sex anhöriga till mannen varit folkbokförda, enligt en utredning från Skatteverket. LKF menar därför, liksom Skatteverket, att andra än mannen har bott i lägenheten i Lund. LKF ser det som en olovlig andrahandsuthyrning och därför blev mannen uppsagd i höstas.

Annons

Domstolen gav mannen rätt

Men den 33-årige mannen håller inte med. Skatteverkets utredning är fel och dessutom överklagad. Och han bor visst i Lund. De anhöriga var enbart inneboende. Han har en bra relation med exfrun i Helsingborg men det är inte mer än så. Han bor alltså inte tillsammans med henne, menar han.

När fallet prövades i hyresnämnden fick mannen rätt. LKF hade, enligt hyresnämnden, inte lyckats bevisa att mannen inte bodde i Lundalägenheten eller att han hyrt ut den olovligen. Han fick bo kvar. Och där kunde historien tagit slut. Men så blev det inte. För under förhandlingen i hyresnämnden ska mannen ha hotat hyresvärdens personal. En person som vittnade för hyresvärden ska ha blivit kallad ”jävla idiot” och fått höra ”jag vet var du bor”.

I samma veva var mannen dessutom i kontakt med LKF:s kundtjänst och ska då har framfört ytterligare hot: han skulle ”slakta” LKF:s vittne och var beredd att sitta i fängelse för det. Mannen har sedan dess fått kontaktförbud mot vittnet. Den nya uppsägningen ska nu prövas i hyresnämnden.

Annons

Läs även:
Så funkar den skärpta lagen om folkbokföring

Läs ocksåFick andra chans att bo kvar – ska ha hotat att ”slakta” värdens personalHyreskontrakt och LKF:s skylt i Lund
Fakta: Kan jag bli uppsagd?

Lagboken

  • Hyresvärden kan i princip säga upp dig när som helst MEN du behöver inte flytta om det inte finns goda grunder för det.
  • I Sverige är besittningsskyddet starkt. Det innebär i korthet att du inte behöver flytta även om hyresvärden säger upp hyreskontraktet.
  • Skulle du bli uppsagd men inte vill flytta bestrider du uppsägningen och bor kvar tills en rättslig prövning är avslutad. Är du medlem i Hyresgästföreningen kontaktar du en jurist där så fort du får en uppsägning.
  • Men det finns situationer när värden kan få rätt mot dig. Det gäller bland annat om du inte har betalat hyran eller har betalat för sent. Om du har stört dina grannar eller misskött dig. Eller om huset ska rivas eller byggas om helt.
  • Skälen till att mannen i artikeln ovan sägs upp är: hot om våld, bristande behov av bostaden samt uthyrning i andra hand.

 

Läs också Flera års slarv med hyran och varningar om uppsägning – så räddades ändå kontraktet Förnekar svart uthyrning – säger hon bor med exmaken och hans nya fru Nära vräkning när sjukpenningen dröjde – nu får mannen en ny chans Utsatt för bedrägeri – då kunde kvinnan inte längre betala hyran

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.