HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Diös inför rökförbud

Dalarna Diös kommer att införa rökförbud och hemförsäkringstvång i alla fastigheter – från Borlänge i söder till Luleå i norr. Från 1 juni gäller reglerna nya hyresgäster i Östersund.

Diös nya regler för Östersunds hyresgäster har väckt reaktioner. Både positiva och negativa. Många ickerökare har tyckt det varit bra att förbjuda rökning i och omkring hyreshusen. Medan hot om vräkning för den som bryter mot reglerna kan upplevas som hårt. Ett sådant beslut har dessutom inget stöd i lagen, enligt Hyresgästföreningen.

Johan Hermansson, handläggare på Hyresgästföreningen:

Läs ocksåSD, M och KD vill plocka Svalövsbostäders hela vinstsvalösbostäder

– Det är inte hållbart rent juridiskt. De har ingen laglig rätt att förbjuda sina hyresgäster att röka, även om ett skriftligt avtal finns. Och hyresgästerna behöver inte vara oroliga för att bli vräkta om de skulle bryta mot förbudet säger han.

Enligt lag kan man heller inte som värd tvinga sin hyresgäst att teckna hemförsäkring.

Men Patrik Jonasson, marknadsområdeschef för Diös i Jämtland, tar kritiken med ro.

Läs ocksåHyresgästföreningen vill se ett förmånligare investeringsstöd för Malmfälten

– Vi har inte för avsikt att ändra vårt beslut. Min uppfattning är att vi fått en positiv återkoppling efter att reglerna infördes, säger han.

Men är det inte lite drastiskt att hota med vräkning om man inte följer reglerna?

– Det känns lite synd att diskutera det innan vi är där, men hamnar vi i ett skarpt läge är vi beredda att pröva frågan rättsligt, säger Patrik Jonasson.

Läs ocksåSD och M:s förslag att sälja delar av Bjuvsbostäder skjuts upp

Han bekräftar också att Diös har för avsikt att införa rökförbudet och hemförsäkringskravet för alla hyresgäster i Dalarna, Gävleborg, Västernorrland, Jämtland, Västerbotten och Norrbotten.

– Ja, det är ett principiellt beslut inom hela bolaget, men när exakt det införs på andra orter är ännu inte bestämt.

I en artikel ska ni ha sagt att hyresgästerna får söka annan bostad om de inte har råd med hemförsäkring.

– Det låter ju inte bra om vi uttryckt oss så och det är inte vår mening att sparka på människor. Men det kan ju uppstå en situation, i samband med brand till exempel, där vi kräver hyresgästen på skadestånd. Har inte hyresgästen något skydd då så blir det ju verkligen ”Stora stygga vargen” mot den lilla hyresgästen.

– Vår tanke är att fånga upp de som kanske glömt bort att skaffa en försäkring och de som kanske inte ens känner till hur viktigt det är att ha ett sådant skydd.

Läs också Hundratals fönster i behov att bytas hos Balder i Åstorp Medlemstapp i Norrland efter kritik

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.