Annons

Över 300 kök från 60-talet kan rivas – trots ny policy för hållbarhet: ”Helt orimligt”

Solna Hos Signalisten får hyresgäster numera välja om de vill behålla sitt kök vid renovering. Men i Bergshamra fick de aldrig den chansen. Nu hotas 60-talskök i 304 lägenheter. "Helt orimligt att riva ut och slänga kvalitetskök", säger hyresgästen Karin Halvarsson.
kvinna i kök
Foto: Linda Dahlin
Välbevarat kök. Karin Halvarsson är en av hyresgästerna i Bergshamra som kämpar för att få behålla 60-talsköket när Signalisten ska renovera.

Karin Halvarsson har bott i sin lägenhet i Bergshamra i snart 20 år tillsammans med sin sambo. Lägenheten betyder särskilt mycket för henne eftersom hennes farmor och farfar bodde där innan. Hon har valt att bevara en del av deras inredning, blandat med loppisfynd med en förkärlek för 50-tal. Köksinredningen, garderober och klädkammare är intakta sedan byggåret med platsbyggda skåp med gott om förvaring.

När hon flyttade in var köksluckorna lite slitna och då bad hon om att få dem omlackerade.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Då hade vi hyresstyrt underhåll. De blev som nya och är fortfarande jättefina. Originalköket är det bästa med lägenheten, säger Karin Halvarsson.

detalj från kökslucka
Detalj från köksluckorna i Karin Halvarssons kök. ”Originalköket är det bästa med lägenheten”, säger hon.

Men nu vill Signalisten riva ut köket i och med en totalrenovering som väntar. Karin Halvarsson och en grupp andra engagerade hyresgäster kräver en omprövning av renoveringen. Hem & Hyra har tidigare skrivit om hyresgästernas protester mot Signalistens renoveringsplaner i flera artiklar.

Allt fler bolag planerar cirkulärt

Allt fler bostadsbolag med Stockholms stads allmännytta i framkant börjar ta till sig cirkulärt byggande. Det handlar bland annat om att på olika sätt minimera byggavfall och att öka återbruk och materialåtervinning. Att bevara originalköksinredning är ett sätt.

Men trots att många bostadsbolag börjar införa cirkulärt byggande i sina handlingsplaner, får fortfarande hälften av hyresgästerna inte välja att behålla sina äldre kök, visar Hem & Hyras granskning.

Kvinna på sin balkong
”Vi vill bo kvar” står det på tygbitar som Karin Halvarsson hängt upp på balkongen.

Karin Halvarssons hyresvärd Signalisten, Solnas stads allmännyttiga bostadsstiftelse, har en ny hållbarhetspolicy där cirkulärt byggande ingår.

I det senaste renoveringsprojektet i Bagartorp finns det till exempel möjlighet att välja att ha kvar äldre kök som ett alternativ. Men för hyresgästerna i Bergshamra gäller inte samma valmöjligheter. Planerna satte igång långt innan den nya hållbarhetspolicyn antogs.

Läs ocksåHyresgäster tar strid mot chockhyror – backas upp av forskare

Protesterat i fyra år

Det handlar om 304 lägenheter som ska totalrenoveras, vilket innebär att förutom kök så ska även golv, badrum och garderober bytas ut. Något som hyresgäster protesterat mot i över fyra år. De menar att ombyggnaden bara är ett sätt för hyresvärden att kunna höja hyrorna, som beräknas höjas med drygt 50 procent om planerna går igenom.

– Många kommer inte att ha råd att bo kvar. De river ut fullt fungerande inredning, och visar ingen social eller miljömässig hänsyn. Med hjälp av en snickare, två byggnadsingenjörer och byggnadsforskarna Tord af Klintberg och Folke Björk på KTH har vi visat att till exempel köken går att behålla. Men Signalisten vill inte ta dialogen med oss , säger Karin Halvarsson.

Annons
Kvinna i kök
”Jag förstår att det är nödvändigt att rusta upp hus från 60-talet. Men det är helt orimligt att riva ut och slänga kvalitetskök som inte längre tillverkas idag. Det blir ett kulturarv som går i graven”, säger Karin Halvarsson.

Nu väntar båda parter på att ärendet ska avgöras i Svea hovrätt efter att hyresgästerna förlorade i hyresnämnden.

– Vår uppfattning är dock att en renovering av beståndet där är helt nödvändig, men vi har samtidigt inte för avsikt att göra mer omfattade renoveringar är vad som är motiverat, säger Peter Wråke, utvecklingschef för Signalisten.

Signalisten har totalt 4000 lägenheter i dagsläget. Av dem har cirka 1150 lägenheter totalrenoverats och de gamla köken har ersatts med nya.

Man i 60-talskök
Jan Bagge bor i samma lägenhet som han växte upp i då han fick överta hyresrätten efter sina föräldrar. ”För oss som bor här är det mer än bara en lägenhet, det är också omgivningen, grannarna, arbete, ja kort sagt mitt liv”, säger han.

Jan Bagge är en annan hyresgäst i Bergshamra som är aktiv i Bergshamragruppen som kräver en omprövning av renoveringen. Han är även vice ordförande i Hyresgästföreningen Solna och aktiv socialdemokrat i kommunen. Han hade hoppats på att den nya politiska majoriteten i Solna skulle ta till sig Berghamragruppens synpunkter bättre än den tidigare.

– Både S och V lovade inför valet att ompröva de omfattande renoveringarna för att hyresgästerna skulle kunna bo kvar efter renoveringen. De bryter sitt vallöfte, menar Jan Bagge.

ordförande i Signalistens styrelse
Jimmy Blomqvist Larsson (S), styrelseordförande i Signalistens styrelse sedan årsskiftet. Till höger Bergshamra torg.

Jimmy Blomqvist Larsson (S), ordförande i Signalistens styrelse, tycker inte att de har brutit något vallöfte.

– Hyrorna för Bergshamra efter en totalrenovering är redan förhandlade med Hyresgästföreningen. Nu väntar vi på hovrättens dom. När den kommer har vi ramarna för vad vi har tillåtelse att göra och då kan vi se om det är möjligt att göra justeringar inom dessa ramar. Vi ska inte ha några renovräkningar, säger han.

Läs också60-procentig hyreschock väntar 83-åriga Blanka i Solna

Problem med gamla stammar

Innebär det att planerna kan ändras och att hyresgästerna till exempel kan välja att behålla sina kök, som i Bagartorp, för att hålla nere hyrorna?

– Som sagt, först inväntar vi hovrättens dom, sedan ser vi vad som är möjligt att justera inom ramarna vi får då. Det beror också på i vilket skick husen är i och om det är praktiskt möjligt. I Bergshamra finns det stora problem med gamla stammar och vi har redan haft vattenskador som kostar stora belopp. Där behövs det bytas en hel del, bland annat avlopp och el.

– Problemet med Bergshamra är att dialogen med hyresgästerna misslyckades så totalt i inledningsskedet. Det har vi tagit lärdom av och i Bagartorp har vi jobbat annorlunda. Där röstade 92 procent av hyresgästerna ja till vårt renoveringsförslag, säger Jimmy Blomqvist Larsson.

Annons

”Går otroligt hårdhänt fram”

Byggnadsvårdsexperten Gustav Bergström är generalsekreterare i föreningen Renoveringsraseriet, som under lång tid granskat hur de kommunala bostadsbolagen renoverar sina fastigheter i hela länet. Han är kritisk till hur Signalisten tänker slänga ut all köksinredning i samband med renoveringen.

– Det finns ett socialt ansvar också att renovera varsamt så folk har råd att bo kvar. I Solna går Signalisten otroligt hårdhänt fram och tänker riva ut alla kök, säger Gustav Bergström.

Han ifrågasätter om det ens är lagligt att slänga så mycket i samband med en renovering.

– I dag är det inte ovanligt att köksinredningar, fönster, dörrar och till och med parkettgolv hamnar på tippen. Samtidigt finns det en lagstiftning som säger att vi i möjligaste mån ska underhålla och återbruka det vi har: miljöbalken med avfallsdirektivet. Det borde alltså inte vara tillåtet att slänga all fast inredning.

Byggnadsvårdsexperten Gustav Bergström är generalsekreterare i föreningen Renoveringsraseriet, som under lång tid granskat hur de kommunala bostadsbolagen renoverar sina fastigheter i hela länet, och han är kritisk till Signalistens renoveringsplaner för Bergshamra.

Gustav Bergström tycker det är bra att allmännyttan i Stockholms stad och andra kommunala bostadsbolag i länet ändrat inriktning och ser potentialen i det man har när det renoveras.

– Det är jättebra när det sker och förhoppningsvis blir praxis, då blir det ett större incitament för de privata värdarna att följa allmännyttan. Men det är fortfarande inte alla som är med bland de kommunala värdarna.

Överväger att flytta

Jan Bagge hyser inte för höga förhoppningar om att hovrätten ska gå på Berghamrahyresgästernas linje.

– Tyvärr går de ofta på hyresvärdens linje. De borde ta mer hänsyn till klimatet, social hållbarhet och segregation. Den här renoveringen tär på människorna, många har redan flyttat. I mitt fall skulle det innebära en hyreshöjning från 9 000 kronor i månaden till 13 000 – 14 000 kronor, vilket är hela min pension. Jag väljer antagligen att flytta från mitt barndomshem som jag övertagit från mina föräldrar. Men många andra här har inget val utan tvingas flytta.

Läs också Signalisten redo för dialog om renoveringsplanerna i Bergshamra: "Vi vill återfå förtroendet" Nu ryker 60-talsköken från Bergshamra – hyresgästerna förlorade renoveringskampen i hovrätten Fastighetsägaren som renoverar så hyresgäster kan bo kvar: "Vi river inga kök"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.