Annons

Signalisten redo för dialog om renoveringsplanerna i Bergshamra: ”Vi vill återfå förtroendet”

Solna Hyresgästerna i Bergshamra förlorade i Svea hovrätt och därmed får Signalisten totalrenovera 304 lägenheter. Signalistens styrelseordförande Jimmy Blomqvist Larsson (S) säger att bostadsstiftelsen är beredda att göra justeringar i planerna. "Vi har en dialog med hyresgästerna i Bergshamragruppen", säger han.
ordförande i Signalistens styrelse
Foto: Magnus Liam Karlsson/Signalisten
Signalistens styrelseordförande Jimmy Blomqvist Larsson (S) tycker att dialogen med hyresgästerna i Bergshamragruppen hittills har gått bra.

Hyresgästerna i Signalistens hyreshus i Bergshamra har fört en kamp i fem år mot hyresvärdens planer på totalrenovering av samtliga 304 lägenheter i området, vilket skulle leda till en chockhöjning av hyrorna med drygt 50 procent.

Hyresgästerna har överklagat renoveringsplanerna, men förlorade nyligen i Svea hovrätt, vilket Hem & Hyra nyligen berättade om.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

En dom som både hyresgästerna och bostadsbolaget har väntat på för att kunna gå vidare. Hovrättsdomen ger Signalisten grönt ljust för att genomföra totalrenoveringen enligt planen. Det innebär att de platsbyggda 60-tals köken rivs ut. Även badrum med allt porslin, dörrar och klädkammare samt golv ska rivas och ersättas med nytt.

Hoppas på dialog

Jan Bagge, en av de drivande hyresgästerna i Bergshamragruppen för sansade renoveringar, är djupt besviken över domen. Men han hoppas att dialogen som de har inlett med Signalisten ska leda till justeringar av den ursprungliga planen som innebär total urblåsning av inredningen.

Signalistens styrelseordförande Jimmy Blomqvist Larsson (S) säger att de redan startat en dialog med Bergshamragruppen innan hovrättsdomen kom.

Annons
Läs ocksåHyresgäster tar strid mot chockhyror – backas upp av forskare

– Vi behövde det formella beslutet från hovrätten för att kunna gå vidare. För oss handlar det nu om att återskapa något slags förtroende hos hyresgästerna. När det gäller Bergshamrarenoveringen har Signalisten misslyckats med dialogen tidigare, och vi i det nya styret vill att det ska en skillnad så vi kan få till en bättre dialog nu. Det känns som att vi har haft bra snack hittills vid de möten vi haft, säger han.

Skrotar totalrenoveringar

Betyder det att ni kommer att lyssna på hyresgästernas krav och strunta i hovrättsdomens beslut?

– Vi behöver hovrättens beslut för att ha tillstånd att renovera, det utgör en ram skulle man kunna säga. Sedan ska vi genom konstruktiv dialog se om det går att göra justeringar. Det är dock som alla förstår svårt att backa Bergshamraplanerna och börja om från början. I december antog vi en ny affärsplan där vi skrotade den gamla ombyggnadsstrategin med totalrenoveringar där man alltid skulle blåsa ut allt. Nu är vi inne på mer varsam renovering om förutsättningarna i huset gör det möjligt, säger Jimmy Blomqvist Larsson.

Läs också60-procentig hyreschock väntar 83-åriga Blanka i Solna

Finns det möjlighet för hyresgästerna att få behålla de platsbyggda köken?

Annons

– Allt hänger på i vilket skick husen är i, och om man kan göra de nödvändiga renoveringarna utan att riva ut. Vi kommer troligtvis inte att kunna ha lika lösningar för alla lägenheter. Men vi hoppas att vi genom konstruktiv dialog kan komma fram till bättre lösningar, även om det kanske inte kommer att uppfattas som perfekt.

Läs mer om hyresgästernas strid mot chockhöjda hyror här.

Läs också Nu ryker 60-talsköken från Bergshamra – hyresgästerna förlorade renoveringskampen i hovrätten Fastighetsägaren som renoverar så hyresgäster kan bo kvar: "Vi river inga kök" Över 300 kök från 60-talet kan rivas – trots ny policy för hållbarhet: "Helt orimligt"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.