Annons

Grönt tänk kan rädda äldre kök – men hälften av värdarna river ut: ”Dödar husets själ”

Stockholm Bevara kök i stället för att riva ut. Allt fler bostadsbolag satsar på varsam renovering, både för klimatet och ekonomins skull. Men fortfarande får hälften av hyresgästerna inte behålla köken, enligt Hem & Hyras granskning. Hyresgäster i kvarteret Draget på Södermalm har kämpat i drygt tio år för att få behålla sina platsbyggda kök.
Fyra kvinnor vid bord på innergård
Foto: Linda Dahlin
Kulturarv som hotas. "En helrenovering dödar husets själ och tvingar oss till flytt", säger Anna Hedenberg, till vänster i bild. Margaretha Jernberg, Linn Reinius och Maria Ulaner håller med. Lilla bilden visar Maria Ulaners kök med den platsbyggda inredningen.

Välbevarade äldre kök är i många fall mer hållbara än dagens nya som bostadsbolagen sätter in vid helrenoveringar. Något som många hyresgäster hävdar när de kämpar för att få behålla sina kök vid upprustningar. Dels för att hålla nere hyrorna, dels för att behålla ett gediget kulturarv. Nu har tiden kommit i kapp hyresgästernas argument. I alla fall på pappret.

Hem & Hyras enkät, som skickades ut till 20 kommunala bostadsbolag i Stockholms län, visar att det finns ett nytt tänkande kring varsam renovering hos många värdar, och att många är på gång att ta fram planer för återbruk bland annat.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Bara hälften får välja

Men än så länge är det bara hälften av bostadsbolagen som svarar att hyresgäster kan välja att behålla sina kök som ett alternativ vid renovering.

Upplands-Brohus säger att de arbetar med cirkulärt byggande men har ingen särskild handlingsplan för det. Hittills har inga kök bevarats vid renoveringar.

– Det kan bli aktuellt i framtiden, men i vårt ROT-projekt som nu pågår var det inte möjligt då köken var av för dålig kvalitet, säger Ann Hermansson Alm, vd för Upplands-Brohus.

Läs ocksåStockholmshem vill riva ut välbevarade 30-talskök

I Huddinges kommunala bostadsbolag Huge får hyresgästerna välja att ha kvar sina kök, men det är ändå en stor del, 30–40 procent, som väljer att få ett nytt vid renovering.

detalj från kökslucka
Detalj från ett 60-talskök där originalköksluckorna fått ny färg.

Ett bolag som inte river ut befintliga kök är Botkyrkabyggen, som 2017 var före sin tid med en strategi för hållbara renoveringar. Då var det i första hand för att hyresgästerna skulle ha råd att bo kvar efter renovering.

– Vi slänger inte ut material som fungerar. Köken som byggdes i miljonprogrammen har en massiv ram och vi låter köksstommarna vara kvar när vi renoverar då de inte är slut på långa vägar. Om hyresgästerna vill kan de byta ut köksluckor, men oftast behöver vi bara byta ut gångjärnen på luckorna, säger Conny Cederlid, underhållschef på Botkyrkabyggen.

Läs ocksåChristinas kvalitetskök revs ut: "Det nya är sämre och fulare"Kök före och efter renovering

Centrum för cirkulärt byggande

Stockholms stad är än så länge rätt så ensamma i Stockholms län om att ha antagit en handlingsplan för cirkulärt byggande med fokus på minskat byggavfall. Staden har även inrättat ett centrum för cirkulärt byggande. Cirkulärt byggande handlar bland annat om att på olika sätt minimera byggavfall och att öka återbruk och materialåtervinning.

I handlingsplanen ingår att de kommunala bostadsbolagen bland annat ska behålla köksstommar i stället för att riva ut när det är möjligt, och i stället se över om gångjärn eller luckor behöver bytas ut.

– De här gamla platsbyggda köken är ett kulturarv med bra kvalitet. Vi ligger i framkant när det gäller cirkulärt byggande, men håller fortfarande på att lära oss, då detta är ett nytt sätt att tänka på, säger Jonas Tolf, chef för enheten energi och klimat i Stockholms stad.

Innergård på Södermalm
Kvarteret Draget 1 på Södermalm planlades av stadsarkitekt Per Olof Hallman i början av 1920-talet. Arkitekten Sven Erik Lundquist ligger bakom själva fastigheten som har en av Stockholms få storgårdar och är blåklassad enligt Stadsmuseets kulturhistoriska klassificering.

Men den nya handlingsplanen gäller inte för renoveringsprojekt som redan är igång. Det har hyresgästerna i kvarteret Draget i Blecktornsområdet på Södermalm fått känna av.

Husen i kvarteret Draget är byggda 1923 och är blåklassade, bland annat för den stora innergården. I maj hamnade kvarteret på Byggnadsvårdsföreningens gula lista över kulturarv som hotas.

Kämpat i drygt ett decennium

Sedan drygt ett årtionde har Familje­bostäder planerat för en total­renovering. Men allt har dragit ut på tiden. Hyresgästerna har redan från ­början försökt att påverka hyresvärden till att göra en varsammare renovering då ­hyran beräknas höjas med 90–120 ­procent om det renoveras enligt planerna.

Annons

– En helrenovering dödar husets själ och tvingar oss till flytt, säger hyresgästen Anna Hedenborg.

”En ren och skär renovräkning”

Många som bor i kvarteret är personer med låga inkomster och enligt en enkät som en referensgrupp bestående av hyresgäster gjort, kommer drygt 95 procent tvingas flytta om hyrorna höjs så mycket.

– En ren och skär renovräkning. Förutom att projektet inte är socialt hållbart så går värden även emot hållbarhetstänket som både regeringen och staden förespråkar enligt Agenda 2030 som framhåller en varsam renovering. Och den tredje delen och inte så oviktiga aspekten handlar om det antikvariska, vi vill att de är måna om kulturvärdena, säger hyresgästen Linn Reinius.

Kvinnor på innergård på Södermalm
Linn Reinius, Anna Hedenberg, Maria Ulaner och Margaretha Jernberg är engagerade hyresgäster som kräver att Familjebostäder omprövar renoveringsplanerna.

Till en början skulle hela köket bytas ut, men nu kan hyresgästerna välja att låta delar av inredningen vara kvar.

– Det är visserligen något men långt ifrån tillräckligt. Funktionaliteten blir sämre i alla kök. Hos mig kommer de att förvandla lägenheten till en etta med kokvrå, då arbetsytan vid diskbänken försvinner. Andra blir av med sina städskåp eller får små trånga sittutrymmen. En majoritet av oss vill behålla köken som de är, säger Linn Reinius.

Köksinredning har bytts ut

I de två visnings­lägenheterna, som visar olika alternativ inför renoveringen, har nästan allt bytts ut, bland annat har taken sänkts och köksinredning har bytts ut, berättar Linn Reinius.

– Utöver det så finns det ett 40-tal tomma eller korttidsuthyrda lägenheter som Familjebostäder lär renovera efter dyraste alternativet förmodar vi, säger hon.

Kvinna i sitt kök
Maria Ulaner i sitt kök med platsbyggda skåp som hon gärna vill ha kvar efter renoveringen.

Familjebostäder säger att renoveringsplanerna har ändrats efter samråd med hyresgäster.

– Ett tredje alternativ har tagits fram där hyresgästerna kan välja att behålla även köksluckor och lådfronter. Vissa skåp kommer att påverkas när stambyte och ventilation görs om, säger kommunikationschef Lott Jansson.

”Vi kräver en omprövning”

Linn Reinius menar att det ändå ­kommer att bli höga hyror.

– Vi kräver en omprövning med hänvisning till den nya handlingsplanen för cirkulärt byggande. Själva genomförandebeslutet är inte taget än, säger Linn Reinius.

Lott Jansson säger att samrådsprocessen med hyresgästerna avslutades strax innan sommaren.

– Men vårt förslag är avstämt med de lagar, myndighetskrav och riktlinjer som finns både nationellt och inom staden.

Ska avgöras i hyresnämnden

Drygt 80 procent av hyresgästerna har sagt nej till Familjebostäders renoveringsförslag och ärendet ska nu avgöras i hyresnämnden.

Annons

– Vi hade gärna fortsatt med samrådet, det är lätt att känna sig maktlös, säger Linn Reinius.

Enligt Familjebostäder är ambitionen idag att så långt det är möjligt låta hyresgäster ha valmöjligheten att bevara kök vid renovering, men att det inte alltid kan garanteras av tekniska skäl.

I Stockholmshems bestånd på drygt 28 000 lägenheter är 4 272 kök helt utbytta.

– Om renoveringen gjorts i dag skulle många av dessa kök bevarats eller rustats upp i stället för att bytas ut, säger Åsa Stenmark, Stockholmshems kommunikationschef.

Stockholmshem antog en strategi för varsam renovering 2021.

– Vår utgångspunkt i varsam renovering är att behålla så mycket som möjligt av lägenheternas inredning som det går. Ibland är dock kök och annan inredning i så dåligt skick att vi att vi behöver byta ut dem för att de ska hålla på lång sikt, säger Åsa Stenmark.

Barnrikehus i Traneberg plus kök
Stockholmshems äldsta hus, de så kallade barnrikehusen i Traneberg, byggdes på 30-talet för att barnfamiljer med lägre inkomster skulle få ordentliga bostäder med rimliga hyror. Till höger Annika Wingårdh-Noréns platsbyggda 30-talskök.

En som är glad över den nya linjen är Annika Wingårdh-Norén som bor i Stockholmshems barnrikehus i Traneberg. Hem & Hyra har tidigare berättat om hennes kamp för att få behålla sitt 30-talskök som planerades att rivas ut.

Nu har Stockholmshem ändrat sig och låter hyresgästerna välja att behålla sitt originalkök efter renoveringen som ett av tre alternativ.

– Jag är personligen jättenöjd med de förslag som Stockholmshem kom med till slut och har tackat ja och godkänt renoveringsförslaget. Men vet att flera har tackat nej, så det går sannolikt till hyresnämnden. Det är bara att hoppas på att Stockholmshems förslag med de tre alternativen kvarstår sedan, säger Annika Wingårdh-Norén.

Håller på att anpassa

Svenska Bostäder arbetar under det här året med anpassa sina sina ombyggnadshandböcker till varsam renovering.

Kan hyresgäster välja att ha kvar och bevara kök vid renovering?

– Vi arbetar med att utveckla dessa rutiner, men har inte hunnit komma igång med den typen av arbeten än. I våra kommande renoveringar planerar vi för att hyresgästerna ska kunna göra det valet när det är tekniskt möjligt, säger Tulsa O´Shea, kommunikatör på Svenska Bostäder.

Fakta: Enkätundersökningen
  • Hem & Hyra skickade ut en enkät till 20 kommunala bostadsbolag i Stockholms län. 16 av 20 svarade.
  • Den visar att det finns ett nytt tänkande kring varsam renovering hos många värdar, och att många är på gång att ta fram planer för återbruk bland annat.
  • På frågan ”Kan hyresgäster välja att ha kvar och bevara kök vid renovering” svarade hälften ja med tillägget om det är tekniskt möjligt.
  • Stockholms stad har antagit en handlingsplan för cirkulärt byggande med fokus på minskat byggavfall.
  • I handlingsplanen ingår att de kommunala bostadsbolagen Svenska Bostäder, Familjebostäder och Stockholmshem bland annat ska behålla köksstommar i stället för att riva ut när det är möjligt, och i stället se över om gångjärn eller luckor behöver bytas ut.
  • Hem & Hyras enkät visar att Familjebostäder har ersatt gamla kök med helt nya i totalt 113 av cirka 21 000 lägenheter de senaste tio åren.
  • I Stockholmshems bestånd på drygt 28 000 lägenheter är 4 272 kök helt utbytta.
  • Svenska Bostäder kan inte uppge en siffra för hela beståndet på drygt 28 000 lägenheter, men i Järva har cirka 2 700 lägenheter av 5 700 blivit totalupprustade med helt nya kök.
Läs också Hyresvärden rev ut Christinas kvalitetskök för 300 000 – får inte återställa trots löfte 60-procentig hyreschock väntar 83-åriga Blanka i Solna Nu ryker de gemensamma duscharna i trapphuset – trots hyresgästernas protester

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.