Annons

Efter Hem & Hyras avslöjande: Kroniskt sjuka Agnes, 85, får bo kvar

Nyheter Värden ändrade sig i sista stund. En dag före vräkningen av Agnes, 85, skulle genomföras beslutade sig fastighetsägaren för att släppa anklagelserna om vanvård av lägenheten. "Det har blivit lättare att andas igen", berättar hon.

Historien om Agnes Fröberg, 85, i Majorna i Göteborg har spridit sig som en löpeld över Sverige. Hon är diagnosticerad för kronisk inflammation i lederna samt magbråck, har proteser i båda knäna och behöver rollator för att förflytta sig. Ändå beslutade värden att hon skulle vräkas, mitt under pågående coronapandemi.

Bakgrunden är ett beslut i hyresnämnden, där Agnes Fröberg uppges ha vanvårdat sin lägenhet genom att ha för mycket saker framme, vilket gjort den svår att städa.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Hem & Hyra var först med att berätta om Agnes fruktan över att bli hemlös i dessa oroliga tider.

– Det finns ingenstans att ta vägen. Jag har bott här i 28 år, och lever enbart genom min starka vilja. Självklart är jag orolig för vad som kan hända, jag tillhör ju den värsta riskgruppen. Det känns som att de tar livet från mig, berättade hon.

Sedan dess har bland andra SVT Väst, Expressen, Aftonbladet och GP plockat upp historien och spridit den vidare. Reaktionerna från nyhetsbevakningen ledde bland annat till att en protest mot vräkningen, med flera hundra deltagare, planerades för morgondagen. En protest som nu kommer att få en lite annan inriktning.

Läs ocksåVärden vill vräka kroniskt sjuka Agnes, 85 – saknar själv bygglov

Det är Agnes Fröbergs vän Bengt Dahlöf som själv ringer Hem & Hyra för att meddela glädjebeskedet.

– Fastighetsägaren stryker hela ärendet. Agnes får bo kvar i lägenheten. Det känns helt fantastiskt, jag känner glädjeruset i hela kroppen!

Bengt Dahlöf berättar att han är djupt tacksam för alla människor som hjälpt till att sprida Agnes berättelse vidare och engagerat sig för att motverka vräkningen.

Annons
Läs ocksåKroniskt sjuka Agnes, 85, kastas ut mitt under pandemin

– Hade inte Hem & Hyra nappat på det här vet jag inte alls var vi hade varit i dag. Det var er artikel som drog igång allting. Jag känner en stor tacksamhet för de väldigt fina artiklarna och den responsen vi fick.

En lättad Agnes Fröberg firar sin nyvunna frihet med en promenad.
”Inte varit kul för någon”

När Agnes Fröberg svarar i telefonen är hon gladare än på mycket länge.

– Åh, det är så underbart! Tack! Att äntligen få upprättelse. Och verkligen i sista minuten. Det har varit fullt upp dygnet rund den senaste tiden – jag har varit rädd att jag skulle falla ihop.

Hon avslöjar att hon trots allt trott på ett lyckligt slut hela tiden.

– Jag har ju känt att det rent mänskligt varit fel med vräkningsbeslutet, och fastighetsägaren har väl till slut insett det. Men än så länge är det ett muntligt avtal – vi vill ju ha det skriftligen bekräftat av Kronofogden också.

Den senaste timmen har telefonen gått varm hemma hos Agnes Fröberg. Vänner ringer för att gratulera och berömma hennes uthållighet.

– Det har blivit lättare att andas igen. Det hade ju varit så trist om det var så här allt skulle sluta efter alla år.

Annons

Även fastighetsägaren Christer Johansson, vd på Legato konsult, är nöjd med utfallet. Hans ändrade beslut beror enligt honom på att vännen Bengt Dahlöf med hjälp av Adventskyrkan lovat att hålla lägenheten städad.

– Vi håller tummarna för att det här funkar och att det inte behöver bli några problem igen, säger han till Hem & Hyra.

Han säger att det aldrig varit något självändamål att säga upp några hyresgäster.

– Vi vill ju att alla ska vara nöjda och glada. Det här har tagit konstiga proportioner, att polisen skulle behöva tillkallas för vräkning. Det hade inte varit kul för någon.

Den planerade protesten kommer fortfarande att hållas, informerar arrangören 18 aprilkommittén. I stället för att demonstrera mot vräkningen av Agnes Fröberg kommer deltagarna att ställa sig utanför huset och hålla tal om rätten till en bostad.

Läs också Dömd för upplopp vräks efter svartuthyrning - ville ha kvar bostaden för snabbare frigivning Kvinna hyrde ut rum i villa – trots att hon var vräkt: "Flyttat ut saker på gatan" Granne vaktade i porten – kvinna tvingades hoppa från balkong

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.