Efter skolan fortsätter
Efter skolan, som pågått under ett år, handlar om att stärka ungas självkänsla, vidga deras nätverk och visa att det finns något annat att göra än att vara hemma och driva i bostadsområdet.
Projektet blir som en brygga mellan föreningsliv och unga som inte är aktiva i någon förening och som inte tar sig för att söka upp olika verksamheter. I somras pågick exempelvis uppskattade aktiviteter på Teleborg i Växjö.
– Det handlar om vad barnen gör efter skolan, gör de vad de vill göra eller inte? Det här är ett sätt för Hyresgästföreningen att visa att vi inte bara jobbar med vuxna utan att vi även bryr oss om de yngre. Efter skolan händer ju efter skolan i deras bostadsområde, säger Cecylia Amanowska, projektledare hos Hyresgästföreningen.
Ungdomsstyrelsen anser att projektet är så pass viktigt att det ska få fortsätta och har därför beviljat en miljon kronor till projektets verksamhet i Växjö och i Blekinge.
– Det känns jättebra. För vår del innebär det ju att vi får fortsätta att satsa på ungdomar och under den här perioden kommer vi att sätta extra fokus på kultur och politik, säger Cecylia Amanowska och fortsätter:
– Nu kan vi utveckla och etablera projektets idé och när det tar slut i september då är det slut och vi har förhoppningsvis öppnat upp för en fortsättning men i en annan form, inte nödvändigtvis i vår regi. Vi vill gärna fortsätta jobba med ungdomar men vi får se hur det ser ut när projektet är slut.
Tidigare har projektet i Växjö riktat in sig på Teleborg men denna gång ska även Vintervägen på Araby ingå. En person är projektanställd för att vara ute bland ungdomarna.
I Blekinge går även Region Blekinge in som stöd och där har Efter skolan vidareutvecklats till projektet Grow/Efter skolan, som riktar in sig mot entreprenörskap och pågår i Karlskrona, Ronneby, Karlshamn och Olofström.