HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Parker otryggast för Rikshems hyresgäster i Västerås

Västmanland Parker, centrumområden och området runt den egna bostaden. Där känner sig Rikshems hyresgäster i Västerås som otryggast, enligt projektet Trygghetskollen.
Foto: Monika Steczkó
Rikshem har genomfört en trygghetsundersökning i sina områden i Västerås, bland annat Pettersberg.

Under tre höstveckor har Västeråsbor med hjälp av GPS-knappar fått markera platser som de upplever som otrygga, som en del i Rikshems projekt Trygghetskollen. Bland de typer av platser som upplevs som mest otrygga finns parker (83 procent), följt av centrumområden (58 procent) och området runt den egna bostaden (58 procent). Nära en femtedel av deltagarna – 18 procent – uppger att de känner sig otrygga i området där de bor. Trygghetskollen har till största delen genomförts av Rikshems hyresgäster och därför är knapptryckningarna i högre grad lokaliserade till de områden där Rikshem har fastigheter, eftersom hyresgästerna dagligen rör sig där.

De vanligaste orsakerna till att hyresgästerna upplevt oro är att platserna präglas av mörker eller dålig belysning, är öde eller att den som trycker på knappen varit ensam eller att personer som uppträder störande eller oroväckande är i närheten.

Läs ocksåSommarjobbare handlar åt Lysekilsbor i karantän

Förutom i Västerås genomfördes Trygghetskollen i Helsingborg, Kalmar, Luleå, Norrköping, Umeå och Östersund. Västerås skiljer sig mest från riksgenomsnittet på punkten om hur trygg man känner sig runt sin bostad. 58 procent av deltagarna i Västerås uppger att de känner sig otrygga i området runt sin bostad, jämfört med 45 procent för alla orter sammantaget.

De trygghetsskapande insatser som främst efterfrågas av hyresgästerna är bättre belysning och närvaro av säkerhetspersonal, som väktare och polis.

I Västerås har Rikshem bostäder på Vetterstorp, Gideonsberg, Odensvi, Pettersberg, Lillåudden och Öster Mälarstrand.

Läs ocksåGöteborgs kommunala värdar stoppar vräkningarNågon öppnar en tom plånbok.
Läs också Coronan: Granne inspirerade Zeljko - startade Facebookgrupp Hyresgäster i Hjällbo positiva till kamerabevakning i trapphus Mimers prislista väcker frågor hos hyresgäster

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.