HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Analys: Svarthandeln med kontrakt – få vill prata och ta ansvar

Skåne Små öar med hyresrätter där kontrollen är noll, reglerna satta ur spel och där vägen till ett hyreskontrakt går via svarta pengar. Bortglömda adresser med slitna trapphus. Det möter oss som granskar hyresmarknaden i Skåne.
Foto: Emil Malmborg
Kristina Wahlgren och Anders Paulsson

I hyresmarknadens gråzon lever nyanlända, fattiga och skuldsatta under helt andra villkor än majoriteten. Bilden av en kontrollerad och säker hyresmarknad stämmer inte med det vi möter.

De flesta hyresvärdar sköter sig enligt regelboken. Men det är inte svårt för oss att hitta hyresrätter som används som pengapressar eller hyresgäster som tvingas skuldsätta sig för ett kontrakt. ”Det finns alltid ett sätt att tjäna pengar”. Den slutsatsen drar en ung man i Malmö som vi träffat under vår granskning om svarthandeln med hyreskontrakt. Och så verkar det uppenbarligen vara, även om det bryter mot lagar och regler.

Läs ocksåHög mediechef krävs på skatt - tjänade pengar på svartkontraktSvarthandel med kontrakt. Ett kontrakt undertecknas bakom en hand som håller en 500-kronors sedel.

Ny och skärpt lagstiftning skulle sätta stopp för den här skuggmarknaden. Men få som vi har pratat med tror att någon inblandad kommer att vilja anmäla när både köpare och säljare av hyreskontrakt begår brott. Många är rädda för prata. Personer som i detalj berättar om sina olagliga affärer för oss, backar sedan från sina uppgifter. En enda person, som betalat svart innan det blev olagligt, ställer upp med namn och bild i granskningen Svarthandeln inifrån. Han är döende i cancer och anser sig inte ha något att förlora. Sanningen är viktigare.

Ingen svartmäklare med självbevarelsedrift skriver några kvitton och det rör sig oftast om kontanter, vilket är ett problem för poliser runt om i landet som får en anmälan på sitt bord. Spåren är svåra att följa men det kan handla om stora summor, visar de få rättsfall som finns. Och som en polis med god insyn säger till oss: ”Vi kan se att stora mängder pengar försvinner utomlands. Man kan ställa sig frågan var de tar vägen och vad det egentligen finansierar”.

Vi har hittat exempel på fall i Skåne där hyresvärdar, domstolar, kommunala tjänstemän eller anställda på Hyresgästföreningen fått uppgifter om svarthandel. Men ingen polisanmäler. Ingen verkar vara speciellt sugen på att ge sig på handeln med hyreskontrakt. Frågan hänger kvar. Vem ska egentligen ta ansvar för den havererade delen av hyresmarknaden?

Läs också15 åtalas för att ha sålt svartkontrakt – köpare kräver 8 miljoner: "Helt unikt avslöjande"

Hela granskningen Svarthandeln inifrån finns här.

Läs också ”Stora pengar har bytt ägare” – så slog svarthandeln mot Estniska huset Lidingöpar bytte lyxvåning – avslöjades i härva med svartkontrakt Köpte svartkontrakt - nu förlorar elva hyresgäster sina lägenheter

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.