HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Fagersta på gång med allmännytta

Fagersta Tidigt nästa år väntas Fagersta kommun ha fått igång ett allmännyttigt kommunalt bostadsföretag. Fastigheterna som ska ingå har värderats och nu pågår arbetet med att ta fram ägardirektiv.
Foto: Monika Steczkó
Bildandet av ett kommunalt bostadsföretag i Fagersta har blivit något försenat. Men nu är det på gång och tidigt nästa år väntas verksamheten vara igång.

Fagersta tillhör en liten skara med bara 20 kommuner i Sverige som varken har bostadsbolag eller stiftelse inom den så kallade allmännyttan, det vill säga bostadsföretag som ska bedrivas i allmännyttigt syfte.

I stället förvaltas de 160 hyreslägenheter som Fagersta kommun äger av ett kommunalförbund som man har ihop med grannkommunen Norberg och där även driften av vatten, avfall och renhållning ingår.

Läs ocksåNytt besked: bostadskoncern får ordna vakter i kollektivtrafiken

Den här udda lösningen har visat sig fungera mindre bra när det är brist på bostäder och kommunen förväntas ta ett stort ansvar för bostadsförsörjningen.

Det politiska beslutet om att starta ett kommunägt bostadsbolag är redan fattat. Meningen var att bolaget skulle vara bildat och klart nu till halvårsskiftet. Men så har det inte blivit.

Enligt kommunalrådet Marino Wallsten handlar det dock inte om någon längre försening.

Läs ocksåHyresgäster i Blötberget nära bli utan ström – värden betalade i sista stund: "Har hänt förut"

– Värdering av fastigheterna som kommunen äger har genomförts under våren. Just nu pågår arbetet med att ta fram styrdokument med bland annat ägardirektiv för fastställande i kommunfullmäktige i höst, berättar han.

Själva verksamheten beräknas, enligt Marino Wallsten, kunna starta tidigt nästa år.

I framtidsplanerna för bostadsbolaget som är under bildande ingår att skapa 350-400 nya bostäder i Fagersta genom att både bygga nytt och omvandla kommunala kontorslokaler till lägenheter.

Läs ocksåGöteborg backar – hela staden ska inte undantas från ebo
Läs också Norrlands värdar får sämst betyg – men det finns undantag Hyresgäster åker ut när värden hellre river än säljer - för att slippa konkurrens

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.