Annons

Fagersta på gång med allmännytta

Fagersta Tidigt nästa år väntas Fagersta kommun ha fått igång ett allmännyttigt kommunalt bostadsföretag. Fastigheterna som ska ingå har värderats och nu pågår arbetet med att ta fram ägardirektiv.
Foto: Monika Steczkó
Bildandet av ett kommunalt bostadsföretag i Fagersta har blivit något försenat. Men nu är det på gång och tidigt nästa år väntas verksamheten vara igång.

Fagersta tillhör en liten skara med bara 20 kommuner i Sverige som varken har bostadsbolag eller stiftelse inom den så kallade allmännyttan, det vill säga bostadsföretag som ska bedrivas i allmännyttigt syfte.

I stället förvaltas de 160 hyreslägenheter som Fagersta kommun äger av ett kommunalförbund som man har ihop med grannkommunen Norberg och där även driften av vatten, avfall och renhållning ingår.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Den här udda lösningen har visat sig fungera mindre bra när det är brist på bostäder och kommunen förväntas ta ett stort ansvar för bostadsförsörjningen.

Det politiska beslutet om att starta ett kommunägt bostadsbolag är redan fattat. Meningen var att bolaget skulle vara bildat och klart nu till halvårsskiftet. Men så har det inte blivit.

Annons

Enligt kommunalrådet Marino Wallsten handlar det dock inte om någon längre försening.

Läs ocksåViveca, 78, bor hos värden som höjer hyran mest i landet: "Måste bli ett stopp någon gång"

– Värdering av fastigheterna som kommunen äger har genomförts under våren. Just nu pågår arbetet med att ta fram styrdokument med bland annat ägardirektiv för fastställande i kommunfullmäktige i höst, berättar han.

Själva verksamheten beräknas, enligt Marino Wallsten, kunna starta tidigt nästa år.

Annons

I framtidsplanerna för bostadsbolaget som är under bildande ingår att skapa 350-400 nya bostäder i Fagersta genom att både bygga nytt och omvandla kommunala kontorslokaler till lägenheter.

Läs ocksåHyresvärden gick in i kvinnans rum och sniffade på trosor – fångades på filmBilden visar en hand som rotar runt bland underkläder. Bilden ärarrangerad.
Läs också Valentino fick inte byta lägenhet – kostade honom jobbet Övikshem säljer 607 lägenheter till norrländska Westerlind Nya larmsiffror: Ensamstående föräldrar har inte råd att äta sig mätta - "Otryggt, inte mycket kvar"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.