Annons

Falun och Borlänge vill sälja ut

Dalarna ​Kopparstaden i Falun och Tunabyggen i Borlänge är ytterligare två av de kommunala bostadsföretag som vill sälja fastigheter. Pengarna behövs bland annat till rust, renoveringar och till att bygga nya lägenheter.

​Tunabyggen har flera nybyggnadsplaner på gång, bland annat i Lisselhagen där 100 nya lägenheter ska byggas fram till 2013. Men man planerar också för att sälja, var, hur många lägenheter och till vem är dock inte klart.

– Det finns inga konkreta planer eller beslut om försäljning men vi har bildat ett dotterbolag. Det bolaget kan användas för att överföra fastigheter eller verksamheter till, skriver marknadschef Lena Lundberg på Tunabyggen i ett mail till Hem & Hyra.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

I Falun har Kopparstaden ännu inte bildat något dotterbolag för att via det lättare kunna sköta en framtida försäljning, men under nästa år kommer man att arbeta med var man ska sälja fastigheter, i ytterområdena av kommunen eller i områden där man äger många fastigheter.

– Planen är att jobba med underlag och analys nästa år för att genomföra en försäljning 2013, skriver vd Pernilla Wigren i ett mail.

Annons

Annakari Berglund, kommunikationschef på Hyresgästföreningen i Borlänge, manar bostadsbolagen att vara aktsamma och eftertänksamma vid försäljningar. Det finns alltför många exempel på att värdar som köpt kommunala lägenheter inte skött sina åtaganden.

Läs ocksåMotorolja och hundbajs hamnar i behållarna för matfett: "Ingen succé - mer farligt avfall än matolja"Bilden visar tre olika saker. 1. Olja hälls i en tratt som är nedstucken i en flaska. 2. En flaska med motorolja med ett rött kryss över. 3. Ett orange skåp dör man kan lägga flaskor med matfett.

– Det är människors hem det handlar om. De som hyr av kommunala bostadsföretag har valt att göra det för att de vill ha stora och trygga hyresvärdar som sköter underhåll och annat, säger Annakari Berglund.

Hon nämner Gamla Byns i Avesta utförsäljningar i Krylbo som exempel på att det kan gå riktigt fel när kommuner säljer till hyresvärdar som inte uppfyller sina löften.

Annons

– Att sälja fastigheter är en kortsiktig lösning som inte löser något, tvärtom får man ofta fler problem istället. Lösningen är istället att jobba politiskt och försöka lösa bostadsbrist och renoveringsbehov med hjälp av beslut som tas på riksplanet, säger Annakari Berglund.

Läs ocksåTrollhättepar bakom bolag som vill köpa 174 kommunala lägenheter - Hyresgäst: "Förväntar mig samma höga nivå"Lendita Lindman, ordförande i den lokala Hyresgästföreningen, är kritisk till att kommunala Eidar säljer hennes hem i kvarteret Fridhem i centrala Trollhättan.
Läs också Hyresgäster som stäms: Öppet mål för värdarna – får igenom sina krav utan granskning Släkting stämdes för hyres­skuld på över 80 000 kronor: "Jag fick en chock" Skador och saknade gardinbeslag - här är bolaget som inte tvekar att stämma sina hyresgäster

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.