Annons

Familj plågas av lyhördhet

Jönköping Det var en toppenlägenhet när de flyttade in för ett år sedan. Men redan första natten blev de varse att det inte gick att sova.
Foto: Annika Wallsson
Tysta leken. Moa är van vid att föräldrarna uppmanar henne att leka tyst. Inte helt lätt för en fyraåring.

När mamma Karin öppnar ytterdörren skuttar Moa fyra år fram bakom henne. Hon skrattar.

– Sch, Moa, sch, säger Karin reflexmässigt.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Att säga sch hör till vardagen. Det ska inte mycket till så kommer grannen under, som är hemma på dagtid, och knackar på.

– Det är jättejobbigt. Och nu har Moa varit sjuk och ledsen. Det är inte så mycket vi kan göra. Men det här är så jobbigt att det känns som att vi inte vågar leva i vårt hem. Man vågar knappt dammsuga och är hela tiden rädd att grannen under ska komma upp och vara arg. Vi sympatiserar med henne men när hon säger att vi är dåliga föräldrar så är det kränkande, säger Karin.

Samtidigt som familjens liv stör grannen under, störs familjen av grannen över. Den familjen jobbar sent och är hemma vid elva på kvällen.

Läs ocksåDe flyr missionshuset i Fritsla - "Lyhört, bullrigt och kallt"

– Det är så lyhört att vi sover med öronproppar, annars går det inte. Det är helt hopplöst. Vi betalar för en lägenhet vi inte kan sova i och som vårt barn inte får leka i. Vi smyger smyger hemma för att inte själva störa. Vi lägger stor del av vår inkomst på hyran så det känns bittert. Det är tråkigt och deprimerande.

Annons

Familjen har vänt sig miljökontoret som pratat med hyresvärden, som i sin tur bett grannen ovanför att dämpa sig. Men det har inte hjälpt.

Nästa steg är att miljökontoret gör en inspektion och använder ljudmätare.

Läs ocksåHyresgäst vann tvist om uppsägning

– Vi hoppas ju på en lösning av detta så att vi kan leva ett normalt liv. Vi ger upp snart, säger Karin.

Lyhörhet inte alltid en olägenhet – även beteendet hos den som orsakar ljuden kan vara orsaken, konstaterar Erik Engwall som är miljö- och
hälsoskyddsinspektör i Jönköping och den som har hand om familjens ärende.

Och det är ganska vanligt att folk klagar på lyhördhet.

– Jag tror att alla som bor i äldre fastigheter tycker att det är lyhört. Och bor man i äldre hus så får man tåla mer än i nyare hus. Men det ska självklart inte vara som pappväggar, även i äldre hus ska man kunna leva utan att höra allt från grannen, säger Erik Engwall.

Annons

Frågan är inte helt enkel, det handlar om hur gammalt huset är men även vad grannen gör.

– Just därför är det extra viktigt med hänsyn. Efter klockan tio bör man inte duscha eller göra bullriga saker. Barn får springa omkring till typ åtta på kvällen, det är en normal företeelse, säger Engwall och tillägger:

– Upplever man att det är lyhört så ska man självklart klaga och gör inte hyresvärden något får man kontakta oss för att få en professionell bedömning av det.

För att gå vidare måste miljökontoret få tillgång till både den klagandes lägenhet och lägenheten ovanför, något som ännu inte hänt.

Fakta: Är det för lyhört?

Kontakta din hyresvärd om du upplever att det är för lyhört hos dig och att det stör din vardag. Lyssnar inte värden, kontakta ditt miljökontor. Miljökontoret gör en inspektion och kan även använda sig av mätutrustning.

Hyresvärden har bevisbördan vid en tvist. Fastighetsägaren kan åläggas att inspektera bjälklagret samt åtgärda brister.

Läs också Varning: Här är husen du ska se upp med

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.