HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hyresgäst vann tvist om uppsägning

Kungsbacka ​Den kvinnliga hyresgästen har inte orsakat knarrningarna i hyreshuset i Åsa. Sannolikt är det i stället brister i huset som är orsak till de störande ljuden. Den slutsatsen drar Svea hovrätt och avslår därmed hyresvärdens begäran om uppsägning.

​- Jag är jättenöjd med hovrättens beslut, säger Hyresgästföreningens jurist Catharina Engström, som företrätt hyresgästen i den långdragna uppsägningstvisten.

– Det här visar att hovrätten i likhet med hyresnämnden anser att störningarna beror på fastigheten och inte på hyresgästen.

Läs ocksåKastar ut möbler från höghus på gångbana – orsakar livsfara för grannarna: ”Ren tur”Ett tak på fasaden har i vissa fall haft en dämpande effekt, men flertalet föremål har ändå landat på gångbanan nedanför där människor dagligen rör sig.

– Enligt min uppfattning har hyresgästen blivit uthängd och utmålad som någon som medvetet och systematiskt försökt störa sina grannar. Men genom det här utslaget har hon fått upprättelse, fortsätter Catharina Engström.

Kvinnan har bott tillsammans med sin son i huset ända sedan 1996. Men det var först under försommaren 2009 som de nyinflyttade grannarna under började klaga på oljud från kvinnans lägenhet.

Hyresvärden ansåg att det var kvinnan ovanpå som var orsak till oljuden och att hon medvetet skapat buller i sin lägenhet för att störa grannarna.

Läs ocksåAttackerade Störningsjouren med strypgrepp – får bo kvar trots grannens larmGrannen såg hela händelseförloppet genom sitt tittöga, och gjorde en polisanmälan. Förundersökningen mot den aggressive mannen lades senare ned.

– Det låter som om hon springer fram och tillbaka i lägenheten eller utför något slags gymnastikprogram. Störningarna kan pågå flera timmar i sträck. Ibland låter det som hon står och gungar på ett ställe så att knirrande ljud skapas, hette det från hyresvärdens sida när tvisten behandlades i hyresnämnden.

Hyresvärden hävdade också att huset och dess bjälklag riskerade att skadas genom hyresgästens ”höga och överdrivna gångtrafik eller liknande onormala beteende”.

Kvinnan å sin sida har hela tiden nekat till att hon skulle varit störande och säger att vare sig hon eller sonen ägnar sig åt några högljudda aktiviteter som gympapass eller liknande. Sonen sitter oftast vid datorn och själv brukar hon läsa eller titta på tv.

Läs ocksåHär smetar han avföring över hela trapphuset – nu tvingas mannen att flyttaMannen smetar avföring på trappräcket

– De har i själva verket gjort allt för att undvika att störa grannarna, säger jurist Catharina Engström. Problemet är att huset är så extremt lyhört att minsta rörelse från grannarna hörs.

– Dessutom finns problemet med de knarrande ljuden i fler lägenheter, vilket också flera andra hyresgäster vittnat om.

Att huset är extremt lyhört visar även den ljudmätning som miljö- och hälsoskydd har genomfört i grannlägenheten under kvinnans. Den visade att det fanns risk för att riktvärdena för buller inomhus överskrids.

Hyresnämnden ansåg i sitt beslut att ”utredningen ger snarare stöd för att ljudstörningarna beror på brister i huset” och att det inte finns något som tyder på att kvinnan medvetet stört sina grannar. Därför avslog hyresnämnden värdens begäran om uppsägning.

I dagens beslut gör Svea hovrätt samma bedömning som hyres-nämnden.  Beslutet från hovrätten kan inte överklagas.

 
Läs också Trots regeländring: Bilmusiken fortfarande ett problem – här har polisen utfärdat böter Hyresgästen Sam om det långvariga byggbullret: "Stressen jag utsattes för var omänsklig"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.