Annons

Faran över i Malung

Dalarna ​Den man i Malung som i början av året insjuknade i legionärssjuka har tillfrisknat och prover visar att det inte längre finns legionellabakterier i vattnet.

​Malungshems vd Charlotte Wiberg ville när Hem & Hyra tidigare skrev om fallet inte berätta i vilken fastighet den då sjuke mannen bodde.

Till dalatidningarna har hon i helgen sagt att hennes bedömning varit att hyresgästerna i Malung inte varit oroliga och att företaget hela tiden informerat de boende.

Annons
ANNONSGuide till hemförsäkringar

Legionellabakterier finns naturligt i sjöar och vattendrag och är då ofarliga. I lägenheter kan bakterierna växa till och smitta om t ex en dusch inte använts på länge. Det är vattenångan som smittar och orsakar problem som lunginflammation och andra luftrörsbesvär.

Annons
Fakta: Legionella

Legionärssjuka är en lunginflammation som orsakas av bakterien legionella.
 Varje år rapporteras 50-80 fall av legionella i Sverige. Hälften av de drabbade har smittats utomlands.
Sjukdomen omfattas av smittskyddslagen; bakterien måste spåras så man vet varifrån den kommer.          
Bakterierna trivs i vatten som är 18-45 grader varmt.

 

Källa: Smittskyddsinstitutet. 

Läs också Kall juldag och ingen dusch på sju veckor för Anna-Lisa, 94 Så missköter den skånska gurkodlaren sina hyreshus: ”Man blir mörkrädd” Livsfarlig smitta i hyreshus kan ha kommit från rörstumpar och handdukstorkar Värden om att Karin, 96, smittades av legionella: "ska inte finnas i husen" Evas 96-åriga mamma var svårt sjuk i cancer och smittades av legionella – ”värden vill mörka”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.