Fem av tio bolag blöder
Hem & Hyra har granskat det ekonomiska läget för de kommunala bostadsföretagen i sju län i Mellansverige och Norrland. Det är främst i Bergslagen som de kommunala bostadsföretagen har problem. De kommunala bostadsföretag i Västmanlands län som ligger sämst till är Arboga, Kungsör, Norberg, Sala och Surahammar.
– Orter som slutar på -fors, -bruk och -hammar har inte mått bra av globaliseringen. Folk flyttar inte dit, det föds för få och för många av dem flyttar, säger Georg Hardt, utredare på Hyresgästföreningen i Uppsala.
I Arboga är 2,3 procent av de kommunala lägenheterna tomma, i Kungsör 4,3 procent och i Norberg 7,3 procent.
Surahammars problem med ekonomin är inte nya. I dag är 7,5 procent av lägenheterna tomma och soliditeten i bostadsbolaget är bara 4,27 procent.
– Vi känner fortfarande av svallvågorna efter det som hände på 1990-talet. Då fick vi bland annat ta över flera fastigheter efter privata hyresvärdar som gått i konkurs och som kommunen gått i borgen för, säger Martin Johansson, vd för Surahammars Bostads AB.
Hyrorna i de kommunala lägenheterna låg också stilla i tio år. Politikerna trodde att det var ett bra sätt att locka flera hyresgäster på men det blev inte som man hoppades; jobb försvann, invånarna blev färre, hundratals lägenheter fick rivas och bostadsföretaget gick dessutom miste om intäkter som hade behövts till renoveringar.
– Ja, vi släpar efter med hyrorna, de borde egentligen vara 3-4 procent högre än vad de är i dag. Vi har avställda lägenheter och vi försöker ställa i ordning åtminstone ett par av dem varje år, säger Martin Johansson.
Trots det tror han att man nu är ute ur skärselden och att man ska slippa riva fler lägenheter.
Det finns till och med med planer på att bygga nya bostäder. En skola kan i framtiden bli bostäder för 55-plussare.
Mera statligt stöd och att bostadsföretagen river sina tomma hus är två av utredare Georg Hardts förslag för att hjälpa bostadsföretag som blöder.
Han menar att alla kommuner, även de små och krympande, ska ha ett eget bostadsföretag:
– Uppgiften att ge människor en juste lägenhet till ett vettigt pris kommer alltid att finnas. Och de privata hyrevärdarna vill helst vara med på starka marknader där de kan tjäna pengar, så att sälja är ingen lösning.
Han tycker att staten är för passiv och att alltför mycket av bostadspolitiken handlar om läget vid Stureplan och för litet om de mellansvenska småkommuner som är de som har störst problem.
– I många kommuner finns ingen bostadsbrist utan tomma lägenheter och det är hyresgästerna som får betala för dem. Då är det bättre att riva. Tomma hus påverkar hela samhället negativt, säger Georg Hardt.
Uppgifterna till artikeln och kartan kommer från de kommunala bostadsföretagens årsredovisningar och de uppgifter de och kommunerna lämnat till Boverket. Sammanställningen har gjorts av Hyresgästföreningen.
Soliditeten är den del av företaget som inte är lånade pengar. Soliditeten bör inte understiga 10 procent.
Ett bostadsföretag bör inte ha mer än 2 procent tomma lägenheter.