Annons

Lennart är ensam kvar i hyreshuset som ska rivas men vägrar att flytta

Östra Göinge Han bor ensam kvar i ett hus med tjugo tomma lägenheter. Men konstnären Lennart Granberg tänker inte flytta – trots att huset ska rivas och att hans kontrakt har sagts upp. Oväntat motstånd, enligt vd:n på bostadsbolaget.
Det har tagit femton år för konstnären Lennart Granberg att inreda lägenheten som han vill ha den. Nu när hela huset ska rivas vill han inte flytta.
Foto: Anders Eeg-Olofsson
Det har tagit femton år för konstnären Lennart Granberg att inreda lägenheten som han vill ha den. Nu när hela huset ska rivas vill han inte flytta.

Det gula tvåvåningshuset från 1940-talet ägs av Östra Göinge kommuns bostadsbolag Göingehem. Huset i Broby är inte det enda hyreshus som bolaget har beslutat sig för att riva. Men detta är första gången som frågan hamnat i Hyresnämnden.

– Det hade vi inte räknat med, säger Henrik Loveby som är vd för Göingehem.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Det var i februari förra året som hyresgästerna fick besked om att huset skulle rivas, och ett halvår senare sades deras kontrakt upp. Den främsta anledningen är att brandskyddet är bristfälligt, och att det skulle bli dyrare att bygga om huset till modern standard än att riva och bygga nytt. Till årsskiftet hade alla flyttat ut – alla utom Lennart Granberg.

Lennart Granberg har bland annat ägnat sig åt kinesiskt tuschmåleri och gjort rekvisita till scenkonst i form av huvuden. Men i lägenheten finns även musikinstrument.

– Nu har jag trekvarts år gråtit mig genom varenda natt för att komma fram till hur jag ska kunna vara kvar, säger han.

Lennart Granberg fyller 80 år i år, och flyttade in i lägenheten 2007. Sedan hans fru gick bort har han bott ensam i sina två rum och kök på 58 kvadratmeter.

Läs ocksåLennarts vägran att flytta kostade för mycket – nu tänker värden omEn tredelad bild: En äldre man med basker och pälsjacka, ett halvrivet hus, en ung kvinna med ljust hår och kavaj.

– Det är en liten lägenhet men den är en toppenlägenhet och den ligger exakt i norr-syd-läge som man behöver när man gör färg, säger han.

Fördröjt rivningen

Det är just det konstnärliga skapandet som Lennart Granberg själv för fram som det främsta skälet till att han inte vill eller orkar flytta. Samtliga rum inklusive köket är från golv till tak fulla av illustrationer, böcker, penslar, målningar, statyetter och annat som han använder i sitt skapande i form av skulpturer och teckningar.

– Jag har både böcker och konstverk utplacerade på exakt de ställen som jag behöver för att komma vidare, säger han.

Läs ocksåHyresgäster tvingas flytta för ny bensinmack: "Jag fick total panik"Kvinna vid hus som ska rivas.
Lennart Granberg tänker överklaga hyresnämndens beslut, eftersom han inte vill flytta från lägenheten som också fungerar som ateljé.
Lennart Granberg tänker överklaga hyresnämndens beslut, eftersom han inte vill flytta från lägenheten som också fungerar som ateljé.

Eftersom Lennart Granberg motsatt sig uppsägningen har Göingehem vänt sig till hyresnämnden för att få den fastslagen. Och Hyresnämnden i Malmö går på bostadsbolaget linje. Första veckan i juli måste Lennart Granberg ha flyttat ut.

Det tänker han inte göra, säger han.

Annons

Enligt Henrik Loveby har processen inneburit att rivningen hittills försenats med ett halvår. Det finns också driftskostnader som Göingehem inte hade räknat med, bland annat för el, vatten och sophämtning.

Borde ni inte ha räknat med att det faktiskt skulle vara någon som motsatte sig det här beslutet?

– Vi har inte räknat med att nån skulle bo kvar så länge när vi erbjuder andra motsvarande lägenheter, säger vd:n.

För precis som de andra hyresgästerna har Lennart Granberg erbjudits andra lägenheter i Göingehems bestånd samt en hyresfri sista månad för att täcka omkostnaderna. Men han har tackat nej till detta. Han menar att de alternativa lägenheterna inte skulle fungera lika bra för hans konstnärliga verksamhet.

I just detta fall har Göingehem också erbjudit att hjälpa till med själva flytten, berättar vd:n.

– Det är av respekt för att han har skapat sin konstnärliga värld i den här bostaden och vi kan förstå att det kräver en väldig stor ansträngning att flytta ut det, säger Henrik Loveby.

Håller inte med

Lennart Granberg ser dock inte detta som en lösning.

– Bära kan de göra, men att plocka ihop allt, det är det som är kruxet, säger han.

Dessutom håller han inte med om att fastigheten skulle var brandfarlig.

Annons

Hyresnämnden som har slagit fast uppsägningen menar dock att Lennart borde ha nöjt sig med någon av de andra lägenheter han erbjudits. ”I detta fall har det stor betydelse att parternas hyresavtal avser en bostadslägenhet och inte en ateljé att utöva konstnärskap i”, står det i beslutet.

Huset på Snapphanegatan i Broby ska rivas. Men den sista hyresgästen vill inte flytta.
Huset på Snapphanegatan i Broby ska rivas. Men den sista hyresgästen vill inte flytta.

Det sättet att resonera håller Lennart Granberg inte med om.

– För konstnärer är det ett undantag, för de har inte råd att skaffa sådana där lokaler, säger han.

En del skulle säkert resonera att det är viktigare att ha någonstans att bo, och att det kommer i andra hand att kunna arbeta som konstnär. Vad säger du om det?

– Ja, men det sammanfaller för det är konstnärskapet som håller mig uppe, säger Lennart Granberg.

Han säger att det tagit femton år att inreda lägenheten på det sätt som han vill ha den, men att han inte orkar göra om denna process.

Ska överklaga

Den 25 maj är sista dag att överklaga hyresnämndens beslut till Svea hovrätt. Lennart Granberg tänker göra detta. Hur han tänker agera eller lösa sin boendesituation om uppsägningen står fast kan han inte säga nu.

– Ja, säg det. Jag vet inte, säger han.

Fakta: Huset ska rivas

Här kan du läsa om vad som gäller när du bor på ett så kallat rivningskontrakt, vad som kan hända när du blir erbjuden en annan lägenhet som ska ersätta den du bor i eller om huset brinner ner.

Fakta: Rivningar och nybygge i Östra Göinge

Göingehem har under de senaste åren genomfört och kommer att genomföra flera rivningar, för att i stället bygga nya hyreshus. 2021 revs bostadsområdet Ringen i Hanaskog, vilket berörde 250 hyresgäster. I Broby har fler hus med adress Snapphanegatan redan rivits, och här kommer nya hyresfastigheter att uppföras.

Källa: Göingehem

Läs också Hyresgäst får bo kvar - kommunen tvingas vänta med att riva: "Kan inte bara kasta ut mig" Miljardsatsning i Mora - men hyresgästerna är oroliga: "Rykten om att husen ska rivas" Klagade för mycket - nu ska hela rasket rivas

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.