Annons

Hyresgäster tvingas flytta för ny bensinmack: ”Jag fick total panik”

Norrköping Köp en villatomt för miljonbelopp. Det erbjuder Norrköpings kommun de hyresgäster som tvingas flytta när bostadsområdet ska bli industrimark. "Jag fick total panik" säger hyresgästen Christin Andersson.
Kvinna vid hus som ska rivas.
Foto: Jakob Kindesjö
Christin Andersson är en av sju hyresgäster som tvingas flytta när kommunen ska göra om bostadskvarteret till industrimark.

I utkanten av Norrköping, mellan E4:an och järnvägen, ligger ­kvarteret Sparrisen. Ett lite undangömt bostadsområde med villor och trädgårdar. I ett av husen håller Caroline Jonsberg på att packa ihop familjens saker.

– För mig har det här huset varit helt fantastiskt. Det känns som på landet fast det är nära stan. Mina barn har sprungit på ängarna till skolan där borta. Det har varit värsta idyllen, säger Caroline Jonsberg.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Villan har hon hyrt av kommunen som under årens lopp köpt upp de ­flesta av husen i kvarteret. Sedan 1960-­talet har det varit tänkt att förvandlas till ett industriområde, men planerna har länge legat på is. Först för något år sedan ­påbörjades arbetet med en arkeologisk utgrävning.

Femton år

– Vi har bott här i femton år och alltid vetat att det här skulle rivas, men när man har frågat så har ingen kunnat svara på när. Arkeologerna har bara sagt att det kommer dröja länge, säger Caroline.

Kvinna framför öppen spis i ett hus.
”Det har varit värsta idyllen” säger Caroline Jonsberg om kvarteret Sparrisen i Norrköping.

Men i september förra året skickade kommunen ett brev till alla hyresgäster. Senast om sex månader skulle de vara utflyttade.

Fick ingen hjälp

– Det har varit en fullständig katastrof. Ingen information i förväg och ingen hjälp att tala om. Vart hade de tänkt att vi ska ta vägen? Jag har varit så arg, säger Caroline.

Sammanlagt ska sju hus vara tömda till den sista mars i år. När vi pratar med boende är det flera som är kritiska till hur kommunen skött information och uppsägningar.

Läs ocksåLennarts vägran att flytta kostade för mycket – nu tänker värden omEn tredelad bild: En äldre man med basker och pälsjacka, ett halvrivet hus, en ung kvinna med ljust hår och kavaj.

– Jag fick total panik och sökte femton lägenheter på två veckor. Vi har bott här i arton år och så bara plötsligt ett brev. Sex månader är ganska kort tid om du ska hitta något nytt häromkring, ­säger Christin Andersson, som hyr ­villan bredvid.

Har ni fått någon hjälp att hitta en ny bostad?
– Nej, vi fick ingen hjälp. Kommunen har sagt att det finns lägenheter hos Hyres­bostäder, men det har varit lika med noll. Vi fick tömma våra besparingar och köpa en bostadsrätt, säger Christin.

Tomter för miljonbelopp

Kommunen har i flera brev upplyst ­hyresgästerna att de kan köpa villatomter i närheten. Tomterna har kostat mellan 1,3 och 1,8 miljoner kronor. Enligt kommunen har hyrorna i kvarteret varit så låga att de boende borde kunnat lägga undan pengar.

Annons

– Att köpa en tomt och bygga ett hus lär gå på närmare fem miljoner. Jag är ensamstående och får inte låna de pengarna av banken. Jag har fått hjälp att köpa ett litet hus utanför stan, men barnen tycker det är jobbigt, säger Caroline Jonsberg.

Vad tycker du att kommunen skulle ha gjort?
– De borde ha gett oss mer tid. ­Sedan skulle det underlätta om de erbjudit någon månad hyresfritt eller att vi fått hjälp med flytten, säger hon.

Villa med trädgård.
Hela området ska rivas för att bli ny industrimark.

Men vad kan man kräva om man tvingas flytta på grund av rivning? Enligt Hyresgästföreningen kan hyresgäster ha rätt att få hjälp med ett nytt boende, få uppskov att flytta eller en ekonomisk kompensation.

Lägsta godtagbara

Men det beror på omständigheterna i varje enskilt fall. Om ärendet tas upp i hyresnämnden är den avgörande frågan vilka möjligheter hyresgästen har att få tag på en annan bostad.

– Är det bostadsbrist så läggs det större vikt vid att hyresvärden hjälper till att få fram ett nytt boende, säger Ena Hodzic, jurist på Hyresgästföreningen.

Hur ser du på kommunens erbjudande till dem i kvarteret Sparrisen?
– Man kan väl säga att kommunen har gjort det lägsta godtagbara. Att erbjuda att man kan köpa en tomt, det är inte rimligt för hyresgäster som kanske vill bo i en hyresrätt, säger Ena Hodzic.

Läs ocksåVann med löfte om nya billiga bostäder - sedan steg hyrorna med 50 procentByggnation av hyreshus i Norrköping.
Kvinna framför industribyggnad.
Ena Hodzic arbetar som jurist på Hyresgästföreningen i region Sydost.

Norrköpings kommun anser att de har agerat korrekt. De flesta hyresgästerna har hyrt med rivningskontrakt. Men två uppsägningar har skickats till hyresnämnden för prövning.

Behandla alla lika

Att exempelvis betala pengar till flytthjälp i enskilda fall hade inte varit förenligt med lagen, uppger kommunen.

– Vi förstår att det är tufft att bli av med de här husen som de har bott i en längre tid. Men de har vetat om det här sedan de skrev på kontrakten, säger Daniella Aman, exploateringsingenjör på Norrköpings kommun.

Hyresgästerna upplever att ni inte varit så hjälpsamma att erbjuda ett nytt boende. Hur ser du på det?
– Ja, men vi har gett dem längre tid än vad det står i avtalen att flytta. Enligt avtalen har de tre månaders uppsägningstid och här har vi ju gett dem sex månader.

Annons

Ni har erbjudit hyresgäster att köpa villatomter för över en miljon kronor. Det är kanske inte alla som har råd med det?
– Det är mycket pengar, absolut. Kommunen måste behandla alla lika. Vi kan inte rabattera några tomtpriser, men de har fått förtur att köpa.

Kvinna vid arkeologisk utgrävning.
Daniella Aman är mark- och exploateringsingenjör på Norrköpings kommun.

Hade ni inte kunnat erbjuda lediga lägenheter?
– Kommunen har inga egna lägenheter, utan vi har erbjudit dem att ta kontakt med Hyresbostäder, så jag tycker att vi har gjort vad vi har kunnat, säger Daniella Aman.

Fantastiskt skyltläge

Enligt kommunen är området inte lämpligt som bostadsområde på grund av bullernivåer från trafiken. Samtidigt finns en stor efterfrågan på industri- och verksamhetsmark.

– För verksamheter är det här ett riktigt A-område. Skyltläget är fantastiskt precis vid E4:an, säger Daniella Aman på kommunen.

Vad är det som ska byggas där?
– Ja, främst tänker man sig en bensinstation för framtidens bränslen.

Men de boende är kritiska till kommunens beslut att riva husen när det samtidigt är bostadsbrist.

– Att bullernivån är hög köper jag inte. Det här hade lämpat sig för fler hyreshus och villatomter, säger Caroline Jonsberg.


Läs också Hyresgäst får bo kvar - kommunen tvingas vänta med att riva: "Kan inte bara kasta ut mig" Lennart är ensam kvar i hyreshuset som ska rivas men vägrar att flytta Miljardsatsning i Mora - men hyresgästerna är oroliga: "Rykten om att husen ska rivas"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.