Annons

Fler bostadsbolag förbjuder kamphundar

Göteborg ​Tidigare i vår beslöt Hjällbobostaden att förbjuda kamphundar i sina bostadsområden. Förbudet gäller för nya hyresgäster som tecknar kontrakt efter första april i år. Därmed har tre av fem kommunala bostadsbolag i Göteborg infört stopp för kamphundar.
– Många hyresgäster upplever en stor otrygghet med den här typen av hundar och det är skälet till att vår styrelse beslutat införa en klausul i nya kontrakt där hyresgästen förbinder sig att inte skaffa kamphund, säger Linda Thorsson, informatör hos Hjällbobostaden.
– Vi har inte skrivit ut vilka raser man inte får ha men det handlar om hundar som är avlade för en ökad kamplust och som uppvisar ett aggressivt beteende mot människor och andra hundar.
Med beslutet sällar sig Hjällbobostaden till systerföretagen Poseidon och Gårdstensbostäder som redan för tio år sedan införde förbud mot kamphundar.
– Vi tror att regeln i sig kan ha en avhållande effekt, säger Göran Leander, kommunikationschef hos Poseidon.
Av Poseidons avtalsvillkor  framgår att hyresgäster får ha husdjur ”endast under förutsättning att grannarna inte upplever husdjurets beteende som hotfullt eller störande”.
– Vi har inte specifierat några särskilda raser som är förbjudna, eftersom det är beteendet vi vill åt. Så även om det skulle vara en pudel som är hotfull så är den förbjuden, säger Göran Leander.
Gårdstensbostäder har däremot en lista över raser, till exempel pitbull och amstaff, som inte är tillåtna i bolagets områden.
– -Vi har kopplat förbudet till de raser som har pekats ut som kamphundsraser och med kännetecknande egenskaper som till exempel stor kamplust, lättretad och bitar, riktat mot människor eller djur, säger vd Katarina Ahlqvist.
Bostadsbolaget i Göteborg ser inget behov av ett särskilt förbud.
– Om man har hund har man skyldig att se till att den inte skrämmer andra och den regeln anser vi räcker, säger informationschef Inger-Lena Bennman, som också ser problem i att avgöra vad som är en kamphund.
Samma problematik ser även Svenska Kennelklubben.
– Jag förstår inte hur bostadsbolagen ska kunna definiera vad som är en kamphund och därför blir det fel med generella förbud, säger pressansvarig Hans Rosenberg. En bra ägare kan ha vilken hund som helst och om en hund upplevs som hotfull är det ett ägarproblem, inte ett rasproblem.
Också hos Partillebo finns ett kamphundsförbud inskrivet i trivselreglerna.
Men de flesta västsvenska bostadsbolag anser att det inte behövs något särskilt förbud utan att de vanliga reglerna om att inte störa grannarna räcker.
– Vid några få tillfällen har vi haft problem men det har alltid gått att lösa genom en positiv dialog med ägaren, säger Robert Hörnquist, tidigare vd för Varbergs Bostad.
– Oftast har ägaren inte förstått att deras hundar uppfattas som skrämmande. Sedan är det väl i allmänhet så att det är ägarna och inte hundarna som är problemet.
Inte heller Förbo ser behov av någon särskild kamphundsregel.
– De skrivningar som finns i hyresavtalet i dag räcker, säger informationschef Marie Keidser von Heijne. Vi frågar också alltid om husdjur då man söker bostad så vi kan betona extra tydligt vilka regler som gäller.

Annons
Fakta: Säger din värd nej till pool?

FAKTA:
Enligt Svenska Kennelklubben finns det historiskt sett ett antal raser som avlats på kamplust och kan definieras som kamphundar:
• American pit bull terrier (pitbull)• American staffordshire terrier (amstaff)• Bullterrier, miniatyrbullterrier • Staffordshire bullterrier (staff)Källa: Kennelklubbens ”Kamphundslexikon”

Läs också Tänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär Hyresgästen lämnade kvar möbler – och död katt Hyresgästen Sam om det långvariga byggbullret: "Stressen jag utsattes för var omänsklig" Matte riskerade kontraktet när chihuahuan skällde så det ekade Hyresvärdens märkliga krav i Marias hyreskontrakt: "Förstod först efteråt vad jag signerat" Hemmet var som en soptipp - nu vräks mannen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.