Annons

Fler fel anmäls i nybyggda bostäder än gamla

Örebro Byggboomen har en baksida: hyresgäster i nybyggt anmäler fler fel än hyresgäster i äldre lägenheter. Nu börjar värdar i flera mellansvenska kommuner tröttna på alla fel och anställer eftermarknadshanterare för att lägga tillbaka kostnaden på byggföretagen.
Foto: Anna Rytterbrant
Anton Bernell bor snett under loftgången som rasade.

Hem & Hyras granskning i sju mellansvenska kommuner visar att byggfel i nybyggda fastigheter är vanliga, kostsamma och sänker deras varumärken. Dessutom är det irriterande för hyresgästerna.

– Ingen vill betala 13 000 kronor i månaden för en lägenhet där skåpen i köket faller ned, säger Öbo:s vd Ulf Rohlén. Enligt ett examensjobb från 2018 vid Högskolan i Gävle får det kommunala bolaget Gavlegårdarna in i snitt fem felanmälningar per lägenhet och år från sina hyresgäster i äldre fastigheter, men i snitt åtta felanmälningar per lägenhet och år från hyresgäster i nybyggt.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– 70-talshusen funkar bättre än de som byggs nu. Då kunde du på sin höjd ta ut två fällstolar på balkongen, nu ska du kunna ta ut hela familjen. Allt är mer avancerat. Dessutom är mycket i boendet mer digitaliserat. Allt det här gör att husen blir känsligare jämfört med de äldre, säger Mattias Janson som är chef över projektavdelningen på Gavlegårdarna.

Hos Örebrobostäder, Mimer i Västerås och Uppsalahem har det gått så långt att de anställt speciella ”eftermarknadshanterare” för att komma till rätta med problemen och lägga över ansvaret på byggbolagen.

Boverket blev nyligen klar med en nationell kartläggning om byggfel i nyproduktion. Den visar en procentuell ökning av antalet fel i nybyggda fastigheter jämfört med tidigare.

Läs ocksåKommunens känga till regeringen: ”Orimligt att bli lämnad så ensam”Lorents Burman (S) och en bild över Northvolt.

Kostnaderna ligger på mellan 83 och 111 miljarder kronor bara på ett år. Då är inte de samhällsekonomiska effekterna medräknade. Det vill säga att hyresgästen måste vara hemma för att vänta på rörmokaren, eller att människor inte kan flytta in för att de nya husen dras med fel.

Annons

Orsakerna är välbekanta. Det handlar om brist på kompetens, resurser och tid, bland annat. Också en så mänsklig faktor som bristande motivation spelar in, enligt Boverkets rapport.

För att få grepp om vilka fel det kan röra sig om för problem i nybyggt, tar Öbo:s eftermarknadshanterare Håkan Gustafsson med Hem & Hyra på en vandring i huset där Öbo har sitt kontor. Huset är två år gammalt och innehåller förutom kontoret även lägenheter och radhus på taket.

Läs ocksåMögliga skrubbar och källarrum utan brandskydd – här är batteriboomens baksidaEn barnsäng i en vindsskrubb utan fönster, ett nedgånget hus och en madrass mitt i ett kök.

– Det här ska vara vårt flaggskepp men vi har ändå många byggfel här, säger Håkan och rabblar:

– Vissa ytterdörrar är sneda, alla köksluckor behöver bytas ut, loftgångarna lutar lite inåt så det blir vattensamlingar som sugs in i dörrsmygen och rinner in på parketten. Framförallt är det fel i radhusen, säger han.

Hur mycket det här kostar är det ingen som riktigt vet ännu. Men Håkan Gustafsson kanske kan ge en fingervisning:

– Vi har 48 kök där samtliga köksskåp måste lackas om. Att den kostnaden nu hamnar på entreprenören och inte på Öbo, handlar om runt 120 000 kronor som Örebrobostäder slipper.

Annons

Tidigare har hyresvärdarna varit mer godtrogna och hanterat felen själva. Men med byggtakten har slarvet ökat och därmed kostnaderna för bostadsbolagen. Nu ser värdarna till att göra efterkontroller inom garantitiden så att kostnader för felaktigheter landar på entreprenörerna.

– Vi vill sätta lite tummen i ögat på dem som bygger så vi får vad vi verkligen har köpt. Det kan vara normala fel och fel som vi inte alls förstår, säger Öbo:s vd Ulf Rohlén.

Ändå är det inte den ekonomiska skadan som är störst enligt honom.

– Felen skadar Öbo som varumärke, och det är allvarligare.

Läs också 95-årig kvinna störde grannarna – fick kontraktet uppsagt: "Stor påfrestning" Hyresgäst får bo kvar - kommunen tvingas vänta med att riva: "Kan inte bara kasta ut mig" Tillbaka till klassrummet – Karina och Lars bor i en ombyggd skola: ”Står bara och förfaller annars”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.