Annons

Loftgång rasade trots varningar

Karlstad Anton Bernell stod och snackade med några vänner när han såg hur inte bara en, utan flera ambulanser körde i ilfart mot hans hem. "Det var sjukt! Men jag var inte förvånad", säger han.
Foto: Läsarfoto: Anton Brenell
Loftgången i ett studentboende föll ner i våras. En förundersökning pågår för att reda ut om något fel i konstruktionen föranlett olyckan.

En kväll i slutet av maj 2018, när vårterminen lider mot sitt slut, är det studentfest på Kvintettgatan i Karlstad.

På en loftgång dansar cirka tio studenter och när någon byter låt till Håkan Hellström är glädjen så total att flera börjar hoppa i takt.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Då. Plötsligt. Brakar loftgången.

Eller, så plötsligt var det kanske inte? Studenterna har ända sedan 2009, då huset var nytt, påtalat att lägenheterna har flera byggfel. Bland annat är husgrunden skev. Vattnet rinner ut på golvet i stället för ner i golvbrunnen, ytterdörren är skev så att det antingen drar in kyla eller så fryser den fast. Flera har gått så långt att de kallat det fuskbygge.

Annons

– Alla på festen bodde inte i huset, för vi som bor här vet att det är instabilt och skulle aldrig hoppa, säger studenten Anton Bernell.

Läs ocksåKommunens känga till regeringen: ”Orimligt att bli lämnad så ensam”Lorents Burman (S) och en bild över Northvolt.
Anton Bernell bor snett under loftgången som rasade.

De fyra som fördes till sjukhus vid raset överlevde. En förundersökning pågår för att reda ut om något fel i konstruktionen föranlett olyckan. För enligt Boverket ska en loftgång klara tio hoppande personer.

Där raset skedde lyser det nya trät ljust. Även pelarna är förstärkta. Ändå känns loftgången svajig när Hem & Hyra provgår.

– Varje gång jag går känner jag hur det gungar och sviktar. Men så länge jag inte påfrestar i onödan, tror jag inte det händer något, säger Marcus Thalin som bor på övervåningen och använder loftgången dagligen.

Annons
Läs ocksåMögliga skrubbar och källarrum utan brandskydd – här är batteriboomens baksidaEn barnsäng i en vindsskrubb utan fönster, ett nedgånget hus och en madrass mitt i ett kök.

Just terrasser, balkonger och loftgångar pekar Boverket ut som problemområden i nybyggda hus.

– Det var obehagligt att det här skulle behöva hända, men jag hoppas att det leder till att de får upp ögonen för fel som påpekats i flera år, säger Anton.

Läs också 95-årig kvinna störde grannarna – fick kontraktet uppsagt: "Stor påfrestning" Hyresgäst får bo kvar - kommunen tvingas vänta med att riva: "Kan inte bara kasta ut mig" Tillbaka till klassrummet – Karina och Lars bor i en ombyggd skola: ”Står bara och förfaller annars”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.