Annons

Loftgång rasade trots varningar

Karlstad Anton Bernell stod och snackade med några vänner när han såg hur inte bara en, utan flera ambulanser körde i ilfart mot hans hem. "Det var sjukt! Men jag var inte förvånad", säger han.
Foto: Läsarfoto: Anton Brenell
Loftgången i ett studentboende föll ner i våras. En förundersökning pågår för att reda ut om något fel i konstruktionen föranlett olyckan.

En kväll i slutet av maj 2018, när vårterminen lider mot sitt slut, är det studentfest på Kvintettgatan i Karlstad.

På en loftgång dansar cirka tio studenter och när någon byter låt till Håkan Hellström är glädjen så total att flera börjar hoppa i takt.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Då. Plötsligt. Brakar loftgången.

Eller, så plötsligt var det kanske inte? Studenterna har ända sedan 2009, då huset var nytt, påtalat att lägenheterna har flera byggfel. Bland annat är husgrunden skev. Vattnet rinner ut på golvet i stället för ner i golvbrunnen, ytterdörren är skev så att det antingen drar in kyla eller så fryser den fast. Flera har gått så långt att de kallat det fuskbygge.

Annons

– Alla på festen bodde inte i huset, för vi som bor här vet att det är instabilt och skulle aldrig hoppa, säger studenten Anton Bernell.

Läs ocksåKatastroffilmen skrämmer inte Kirunaborna: "Vi lever med en oro, men inte för att ramla ner i nåt hål"
Anton Bernell bor snett under loftgången som rasade.

De fyra som fördes till sjukhus vid raset överlevde. En förundersökning pågår för att reda ut om något fel i konstruktionen föranlett olyckan. För enligt Boverket ska en loftgång klara tio hoppande personer.

Där raset skedde lyser det nya trät ljust. Även pelarna är förstärkta. Ändå känns loftgången svajig när Hem & Hyra provgår.

– Varje gång jag går känner jag hur det gungar och sviktar. Men så länge jag inte påfrestar i onödan, tror jag inte det händer något, säger Marcus Thalin som bor på övervåningen och använder loftgången dagligen.

Annons
Läs ocksåNya lägenheterna: trängre, dyrare och sämre planerade

Just terrasser, balkonger och loftgångar pekar Boverket ut som problemområden i nybyggda hus.

– Det var obehagligt att det här skulle behöva hända, men jag hoppas att det leder till att de får upp ögonen för fel som påpekats i flera år, säger Anton.

Läs också Magnus bor i storstadsområdet där snitthyran rusat snabbast: ”Du får ju ett urval” Så snabbt rusar hyrorna i fattiga stadsdelar – småbarnspappan Khaled: ”Hur ska folk överleva?” "Målet är aldrig att resultatet ska bli bra" – allmännyttorna är fast i fuskarnas klor

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.