Annons

De fick nog av nytt – flyttar till äldre lägenhet

Gävleborg Matilda och Emil var glada och förväntansfulla när de fick kontrakt på en nybyggd trea i Gävle. Men problemen började direkt med dålig luft och byggslarv. Nu flyttar de.
Foto: Lena Mattsson
Emil Persson och Matilda Björnsdotter lämnar sin nybyggda lägenhet.

Matilda Björnsdotter och hennes sambo Emil Persson firade ordentligt när de i fjol vår fick veta att de skulle få en riktig lägenhet istället för de studentrum de bott i tidigare. Hyran var visserligen hög, 9 300 kronor i månaden, men lägenheten var ju helt ny.

De tog ofta bilen och körde förbi byggarbetsplatsen där deras hem växte fram och drömde om när de skulle flytta in.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Och det privata bygget gick fort, på en sommar var det klart.

– Det byggdes snabbt och billigt. När vi bott här ett tag såg vi sprickorna och de limmade golvlisterna och diskbänken med skarvar i beläggningen, berättar Matilda.

Annons

Det största problemet har dock varit den dåliga luften inomhus. Matilda fick huvudvärk men den släppte direkt när hon gick ut på balkongen och till och med deras katt reagerade och fick snuva.

Läs ocksåKommunens känga till regeringen: ”Orimligt att bli lämnad så ensam”Lorents Burman (S) och en bild över Northvolt.

Och de var inte ensamma om att ha problem. Hyresgästerna skrev en namnlista med krav på hyressänkning om inte de fick ordentliga förråd, bättre tvättstuga och att alla fel rättades till. Facebookgruppen som Matilda skapade efter bara ett par månader fick många medlemmar.

Efter ett halvår såldes fastigheterna. Nu skulle de försöka få den nya ägaren att rätta till fel som den tidigare ägaren hade ansvaret för. Resultatet blev till slut att hyresgästerna lovades förråd i ett annat hus och alla fick egna tvättmaskiner sedan Hyresgästföreningen agerat.

Annons

Men luften är fortfarande dålig och nu flyttar Emil och Matilda till en lägenhet i ett hus byggt på sextiotalet. Hyran är lägre och lägenheten är större.

Läs ocksåMögliga skrubbar och källarrum utan brandskydd – här är batteriboomens baksidaEn barnsäng i en vindsskrubb utan fönster, ett nedgånget hus och en madrass mitt i ett kök.

– Mer än hälften av dem som bor här vill flytta. Vi har haft otrolig tur som fått en ny bostad. Det ska bli så skönt att få bo i en riktig lägenhet, säger Matilda.

Läs också 95-årig kvinna störde grannarna – fick kontraktet uppsagt: "Stor påfrestning" Hyresgäst får bo kvar - kommunen tvingas vänta med att riva: "Kan inte bara kasta ut mig" Tillbaka till klassrummet – Karina och Lars bor i en ombyggd skola: ”Står bara och förfaller annars”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.