Annons

Kostnaden för byggfelen: 100 miljarder per år

Nyheter Byggfel är inte bara irriterande – det är dyrt också. Mellan 83 och 111 miljarder kronor årligen. Det konstaterar Boverket.
Foto: PEXELS
Dyrt. Byggfelen kostar mellan 83 och 11 miljarder kronor årligen, enligt en rapport från Boverket.

Det behövs närmare 700 000 nya bostäder fram till 2025, enligt tidigare prognoser. Även om byggtakten bromsat in på sistone så kommer omkring 55 000 bostäder att färdigställas under 2018 innan Mikael Persbrandt läser ”ring klockan ring.”

Dessvärre dras en del av dessa bostäder med byggfel. Kostnaderna har Boverket räknat på en ny rapport. Det handlar om mellan 83 och 111 miljarder kronor årligen. Då är inte de samhällsekonomiska effekterna medräknade. Det vill säga att du måste vara hemma för att vänta på rörmokaren, eller att människor inte kan flytta in för att de nya husen dras med fel.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Ett vanligt problem är att tak, fönster och fasader är otäta, så att byggnaderna inte skyddas från inträngande vatten. Det är även vanligt med läckande rör. Enligt försäkringsbranschen är det i dag ungefär lika vanligt med skador i kök som i badrum.
Det handlar främst om nyproducerade hus, men även äldre fastigheter som rot-renoverats omfattas.

– Jag har jobbat med det här ett tag. Typen av skador är ungefär desamma som gjordes 15-20 år tillbaka i tiden. Det är överraskande att det inte skett någon större förändring, säger Mats Sjökvist, ingenjör på Boverket som är ansvarig för rapporten.

Annons

Orsakerna är också välbekanta. Det handlar om brist på kompetens, resurser och tid, bland annat. Också en så mänsklig faktor som bristande motivation spelar in, enligt Boverkets rapport.

Läs ocksåPrisbelönt byggfusk i Mölndal

– På många arbetsplatser finns det väldigt många underentreprenörer. Kanske är yrkesstoltheten inte lika påtaglig i dag, säger Mats Sjökvist.

En del av de svarande känner också en viss oro för att de konstruktioner som används i dag kommer att kunna orsaka problem framöver.

Annons

– Försäkringsbolag är lite bekymrade över att allt fler höga hus byggs i trä. Inte så att de är osäkrare att bo i, men för att om det börjar brinna kan släckningsarbetet orsaka med skador på huset än om det byggts i betong, säger Mats Sjökvist.

Läs ocksåByggboom väntas leda till fler kvalitetsbrister

Undersökningen baseras på cirka 35 samtal och 17 djupintervjuer med aktörer i byggsektorn, exempelvis byggherrar, entreprenörer och fastighetsbolag. Dessutom har Boverket gjort en enkätundersökning med 822 svar.

Läs också Ansedda kulturstiftelsen svarar på kritiken: ”Hyresgästerna gör inget annat än att bråka med mig” Här är allmännyttans bästa bygge 2024 – vd:n om priset: "Glad och stolt" Centralt boende mitt i smeten – om pippin själv får välja

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.