Annons

Föreningen tveksam till statistikinvit

Nyheter Kristdemokraten Caroline Szyber vill att Hyresgästföreningen bidrar med statistik så att det blir lättare att jämföra hyror. Föreningen är tveksam.

I en debattartikel på SVT opinion skriver Caroline Szyber, kristdemokraternas bostadspolitiska talesperson att hon vill att det ska bli lättare att jämföra hyror. Hyresgästföreningen förfogar över statistik. Eftersom föreningen till viss del finansieras genom hyressättningsavgiften bör man känna sig förpliktad att dela med sig av dessa uppgifter, menar Caroline Szyber.

Hon tänker sig att när dessa uppgifter finns tillgängliga skulle ett privat företag kunna utveckla ett slags Hemnet för hyresrätter. Hemnet är annonssajten för ägt boende där kvadratmeterpris och jämförelsepris i området finns angivet på annonsen.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

– Framför allt tänker jag mig att det skulle kunna utgöra en prispress på andrahandsmarknaden. Det är ett problem att hyrorna i andra hand är så höga.

Men kristdemokraterna var ju med och införde de förändringar som inneburit att andrahandshyrorna på bostadsrätter skjutit i höjden?

Annons

– Syftet var att lägenheter inte skulle stå tomma. Andrahandshyrorna får inte heller med dagens lagstiftning vara hur höga som helst. Det tror jag en rättslig prövning skulle visa. Jag skulle även kunna tänka mig att ändra lagstiftningen så att det går att få tillbaka överhyra retoraktivt.

Läs ocksåGav sken av att hyran på äldreboende var förhandlad – stiftelse svarar på kritiken

Erik Elmgren, förhandlingschef på Hyresgästföreningens riksförbund, är tveksam till Caroline Szybers förslag. Han pekar på de problem som Boverket målade upp 2013, när man utredde möjligheten till en fördjupad hyresstatistik. Bland annat var Boverket tveksamt till om samhällsnyttan skulle överväga de kostnader som en lagstiftning om uppgiftsplikt skulle innebära.

– Statistiken är bara användbar ur ett konsumentperspektiv först när det framgår vilka beskaffenheter lägenheten har, exempelvis standard och läge. Inte bara en genomsnittlig kvadratmeterhyra per bostadsbolag. Men visst finns det fördelar med att ha en transparet hyresstatistik, framförallt på andrahandsmarknaden, säger Erik Elmgren.

Annons

Han påpekar även att det är hyresvärdarna som tillgång till uppgifter om hyran i första led.
Vem av parterna som har tillgång till uppgifterna tycker Caroline Szyber är av underordnad betydelse.

Läs ocksåHyresgästföreningen höjer avgiften för att förhandla: ”Vi hoppas på förståelse”Erik Elmgren, Hyresgästföreningen,

– Jag tror även att en detaljerad hyresstatistik skulle hjälpa till att slå hål på myter. Med statistik kan man ta reda på fakta. Exempelvis hur hyrorna skiljer sig åt beroende på var i en stad man bor, säger Caroline Szyber.

Läs också Hyresgästföreningen hoppar av evenemang runt Eurovision – ”Glädjen borta” Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen Ny lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.