Annons

Fritt spelrum för oseriösa hyresvärdar – lag som stoppar köp har slopats

Skåne Hyreshus som investering är hett och att bli värd behöver inte kosta skjortan. Men det krävs varken kompetens eller "körkortsbevis". Så länge du har kapital kan i princip vem som helst bli kapten över ditt hem.

Köpare av hyresfastigheter kan se olika ut, men de har en sak gemensamt. Syftet är att tjäna pengar. En optiker behöver legitimation, en elektriker auktorisation – men för att bli hyresvärd behövs ingen utbildning alls. Inte heller någon erfarenhet eller referens. Det som behövs är kapital.

Hem & Hyra har listat Sveriges värsta värdar 2020, och det är ingen vacker läsning.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

I Skåne finns flera exempel på hur värdens brister drabbat hyresgästerna hårt de senaste åren. Matilda i Bjuv levde med trasiga fönster och i 40 graders värme. I Åstorp vittnade livrädda hyresgäster om att de trakasserats av värden, och en röra av mögel, fukt, vägglöss och silverfiskar har förföljt hyresgäster i Landskrona.

Ola Hallkvist har varit fastighetsägare i över 20 år. Han är en av dem som är förvånad över att det inte krävs någon formell kompetens för att bli hyresvärd.

– Fastighetsbranschen är rena rama vilda västern. Det enda som krävs är att du har kapital. Ska jag ta in en ny hyresgäst gör jag en omfattande research. Jag tar referenser från tidigare värdar, kollar deras ekonomi och frågar om de röker eller har husdjur. Men för att bli fastighetsägare ställs inga andra krav än att jag har pengar. Det behövs ingen formell kompetens. Är det rätt?

Läs ocksåFastighetsägaren Ola: inför körkort för hyresvärdar
Ola Hallkvist.

Martin Grander, bostadsforskare på Malmö universitet, tycker att det borde vara obligatorisk för nyblivna hyresvärdar att genomgå en utbildning, inte minst för att det handlar om människor och deras hem.

– Det handlar om juridik, ekonomi och sociala aspekter. Det är människor som man har att göra med. Det måste finnas en grundläggande kunskap om hur systemet funkar vad gäller det ekonomiska och juridiska, men också om vad en bostad innebär för en människa rent socialt, säger Martin Grander.

När det går fel får de boende betala ett högt pris. Det vittnar hyresgäster om som bor i hus med dåligt underhåll eller som har infekterade konflikter med värden. Vissa av dessa historier berättas i hyresnämnden men många når aldrig dit. Ibland nonchalerar fastighetsägaren problemen, stundom för att hen inte visste vad vad som gällde.

Annons
Läs ocksåHet marknad för hyreshus – och allt som krävs är pengar

För tio år sedan fanns förvärvslagen som gav kommuner rätt att säga nej till någon som ville köpa en hyresfastighet om den personen ansågs olämplig. Idag är lagen borta och det finns inga verktyg för att stoppa oseriösa fastighetsägare före köp.

Efter att lagen försvann har en skärpning av den så kallade bostadsförvaltningslagen diskuterats. I en stor statlig utredning, Hyresgästutredningen, finns bland annat ett förslag om att kommuner eller en hyresgästorganisation ska kunna förelägga (tvinga) en fastighetsägare att åtgärda brister. Idag kan endast enskilda göra det vilket kan vara ett stort och ibland obekvämt steg att ta. Enligt utredarna skulle detta kunna sätta press på oseriös värdar.

Martin Grander.

Branschorganisationen Fastighetsägarna tycker inte att fastighetsägare generellt brister i kompetens och hoppas att nya hyresvärdar söker sig till dem. De uppmanar nya fastighetsägare att gå kurser hos dem och har bland annat en fyradagars grundkurs som kostar cirka 10 000 kronor (exklusive moms). De anser att deras medlemmar har bra kunskaper.

– De som väljer att vara medlem hos oss har ju också valt att sätta sig in i vad det innebär, säger Diana Ercegovic, chefsjurist på Fastighetsägarna syd.

Här är Skånehusen där värdens brister drabbat hyresgästerna

Södra Storgatan 3, Bjuv:
En hyresgäst betalade 6 400 kronor i månaden för 35 kvadrat. Då ingick läckande fönster, folk som bodde i källaren och sopproblem. På somrarna mätte hon upp emot 40 grader i köket. Ett av fönstren var felmonterat så det regnade in. När Hyresgästföreningen kopplades in upptäcktes det även att inga hyror förhandlats sedan 2013, trots att fastigheten har en förhandlingsordning. Det innebär att varje hyreshöjning måste förhandlas med Hyresgästföreningen. Värden har fått 50 000 kronor i böter.

Annons

Nyvång, Åstorp:
I hyreshuset på den lilla orten utanför Åstorp bor fem familjer och på hösten 2020 blev det en öppen konflikt mellan dem och hyresvärdarna. Hyresgästerna kände sig hotade och trakasserade. Värdarna menade att de boende hade förstört sina lägenheter. Otryggheten blev inte bättre av att det en kväll målades hakkors och rasistiska budskap runt husets fasad. Det fanns flera åtgärdsförelägganden (ansökningar om att tvinga värden att åtgärda brister) mot värdarna i hyresnämnden och i november dömdes de att betala tillbaka överhyra till fyra familjer. Beslutet är överklagat till Svea hovrätt.

Rönneberggatan 18/Sankt Olovsgatan 162, Landskrona:
Problemen i fastigheten har ­varit många under flera år men ­sammanfattningsvis har det handlat om fukt, mögel, dålig ventilation, eftersatt underhåll samt förekomst av skadedjur som vägglöss, kacker­lackor och silverfiskar. Huset har ­varit under tvångsförvaltning.

LÄS MER:
Hyresmarknaden är het i Skåne och Halland
Fastighetsägaren Ola: Inför körkort för hyresvärdar

LÄS OCKSÅ:
Stephanie drogs inför rätta för trasig tapet – här är advokaten som stämmer sina hyresgäster: ”Satt det i system”

Läs också Struntar i hyresgästerna – värsta värden upptagen med att strida i rätten Värsta värden har gjort byn ökänd – möt den andra sidan av Blötberget Skandalvärd i Gräfsnäs riskerar vite på 125 000 kronor

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.