HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hakkors kvar på hyreshus i dagar – därför dröjde hyresvärden

Åstorp Hyresvärden dröjde flera dagar med att ta bort det rasistiska klottret. Fick kommunen bestämma skulle det ha skett genast. Samtidigt pågår en infekterad tvist mellan värden och de boende i huset.
Foto: Petra Martinsson

Artikeln har uppdaterats

På fredagskvällen är det någon eller några som klottrar rasistiska slagord och målar nazistiska hakkors på hela hyreshuset som ligger i Nyvång i Åstorps kommun. I flera dagar fick klottret vara kvar. Först på onsdagskvällen sprejades det över. Det är fastighetsägarens ansvar att ta bort det.
– Det är hatiskt, fruktansvärt hatiskt. Det är jobbigt, inte minst för mina barn som får massor av frågor, de äldre barnen vet vad nazistmärkena betyder, sa Susanne Al-Baidhani på onsdagen.

Läs ocksåBlodsugarna kröp i Blessies trapphus

Hon och de andra hyresgästerna förstår inte varför klottrets inte togs bort på en gång. Folk och bilar har stannat till och stirrat.
– Jag har bott här i Nyvång i 14 år och det har varit en trygg plats. Det har aldrig hänt något sådant här. Det är klart att det känns otryggt och man är rädd för att det ska hända mer saker men jag kan inte gå runt och tänka på det, då blir jag knäpp.

Hon och de andra hyresgästerna känner stöd från omgivningen. Enligt Susanne Al-Baidhani kommer folk som bor i området fram och pratar. De säger att de inte förstår hur det kan skrivas sådana här saker och varför klottret varit kvar. En bit bort har skolan som ligger i närheten hängt upp ett citat vid en järnvägsbro: ”Vi tycker om alla människor även dig”.

Läs ocksåFärre utsatta områden i Göteborg

Enligt Doriora Bou som är en av husets två ägare, är de inte försäkrade för kostnaden att sanera klottret, eftersom de inte trott att någonting sådant här kunde hända. Hon konstaterar att det är en stor utgift.
– Vi ska ta bort det men vi väntar på att polisen ska komma på plats, det måste finnas något spår någonstans. Vi väntar på bevis. Det här är inte roligt för mig heller, sa Doriora Bou till Hem&Hyra på tisdagen.

Är det inte viktigt att det tas bort?
– Jo, jätteviktigt men lika viktigt för mig är att veta vem som har gjort det här.

Läs ocksåKvinna satt häktad – kompisen fortsatte festa i lägenhetenGrannarna stördes trots att kvinnan satt i häktet. På bilden ses en anställd låsa eller låsa upp en dörr till en cell.

Sedan ett tag tillbaka har det pågått en konflikt mellan hyresvärden och hyresgästerna som företräds av Hyresgästföreningen. På den aktuella adressen är samtliga hyresgäster uppsagda men uppsägningarna har ännu inte prövats i hyresnämnden.

Hyresgästföreningen har i sin tur ansökt om åtgärdsföreläggande för flera lägenheter och vill även att värdarna betalar tillbaka stora summor pengar då de anser att hyresgästerna har betalat för höga hyror under en längre tid. Ärendet har ännu inte avhandlats.

Klottret polisanmäldes och kommunen kopplades in. Enligt polisen har man varit på plats. Utredningen är nedlagd men ärendet är inte avskrivet vilket betyder att en utredning kan påbörjas igen

Kommunen pratade med fastighetsägarna. Enligt Mari Mikaelsson, kris- och säkerhetssamordnare i Åstorp fick de dock inget besked om när klottret skulle saneras, målas över eller täckas. Hade kommunen fått bestämma så skulle klottret ha tagits bort på en gång.
– Det är så klart viktigt att ta bort för att det upplevs som väldigt stötande och obehagligt. Det finns en skola mittemot med barn som passerar varje dag. Det här ska ingen behöva ha i sin närmiljö, säger Mari Mikaelsson.

Läs också Hyresvärden bygger padelbana – och vill samtidigt höja hyran Hem & Hyras lus-nyhet blev en klickraket i Tyskland

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.