Annons

Gamla Byn backar om ägarlägenheter

Avesta Avestas bostadsföretag Gamla Byn backar. Det blir inga ägarlägenheter i kvarteret Örnen, istället undersöker företaget om man kan bilda kooperativa hyresrätter.

Enligt Gamla Byns ordförande Ingemar Gustafsson är det de höga byggkostnaderna som gör att man vill att en del av de 25 lägenheter som byggs i kvarteret Örnen ska bli kooperativa hyresrätter.

Den som vill ha en kooperativ hyresrätt sätter in en summa pengar och får sedan en hyresreduktion. När hyresgästen flyttar betalas pengarna tillbaka men utan ränta. En kooperativ hyresrätt kan inte belånas eller lämnas som pant för lån.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

– Vi ska undersöka juridiken under den närmaste tiden och se om vi kan blanda lägenheterna så att vissa kan bli vanliga hyresrätter och andra kooperativa hyresrätter, säger Ingemar Gustafsson.

Det kommer att bli 25 lägenheter i Örnen och dessutom 15 i den så kallade Bruksklubben,  även där vill Ingemar Gustafsson erbjuda kooperativa hyresrätter.

Annons

Hyresgästföreningens ordförande i Avesta Sören Aspgren känner väl till bristen på lägenheter i centrala Avesta men ser helst att de nya lägenheterna blir hyresrätter:

Läs ocksåBildrik bok om Hyresgästföreningens första sekel – här inträffade de gyllene årenHyresgäster i förening, 100 år med Hyresgästföreningen, Peter Forsman, Pär Svanberg

– Visst behövs det lägenheter men jag har inte hört att någon är intresserad av annat än hyreslägenheter. Det finns ju att hyra i Krylbo men där är det ju inte stabilt med ägarna och förvaltarna.

Marcus Kjellin, förhandlingsledare på Hyresgästföreningen i Borlänge, är också skeptisk till Gamla Byns planer:

Annons

– Det finns ingen anledning att föra in nya boformer, det räcker med att det finns hyresrätter och bostadsrätter. I storstäderna där priserna är så höga kan det fungera med kooperativa hyresrätter men i små kommuner som Avesta  brukar det sluta med att man får återbilda dem och göra hyresrätter av dem igen.

Läs ocksåDyra renoveringar plågar allt fler – en av fem hyresgäster tvingas flytta: ”Allt billigt bortrenoverat"

Marcus Kjellin understryker också att Gamla Byn är ett kommunalt bostadsföretag vars uppdrag är att förvalta hyresrätter, allt annat är sidoverksamheter.

Läs också Storkonflikt om årets hyreshöjning – Willhem lämnade förhandlingsbordet men höjde hyrorna ändå Värdar hotar tusentals hyresgäster med domstol: "Skulle bli extremt kostsamt" Barbro vill inte sitta på två stolar - nu tar hon ett kliv uppåt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.