Annons

Grannarna jobbar mot brott

Östergötland Grannsamverkan minskar risken för inbrott med en fjärdedel. I Lundby upphörde inbrottsvågen sedan några boende gått samman och startat länets enda grannsamverkan i hyreshus.
Foto: Jenny Knutsson
Agneta Gustafsson, Anita Karlsson och Monica Fransson är tre av för närvarande fem personer som jobbar med grannsamverkan i Lundby.

En undersökning från Brottsförebyggande rådet visar att risken för bostadsinbrott minskar med 26 procent med grannsamverkan. Men medan samarbetet blir allt vanligare bland villaägare så finns bara ett enda exempel på organiserad grannsamverkan i hyreshus i hela Östergötland.

– Jag tror att det kan handla om att man ofta inte känner samma vi-känsla där man inte äger sitt boende. Men det är lika viktigt att hjälpas åt att förebygga brott i hyreshus, säger Karin Brogren, skadeförebyggare på Länsförsäkringar Östgöta, som administrerar grannsamverkan i länet.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Efter en rad inbrott i Lundby fick Monica Fransson och hennes grannar nog. Sedan de startade grannsamverkan har inte ett enda lägenhetsinbrott skett i området, såvitt de känner till.

– Vi håller extra koll, säger Monica Fransson, som fungerar som kontaktperson.

Hon och de fyra grannar som hittills engagerat sig har fått information om hur man skyddar sig mot brott. Tanken är att de i sin tur ska föra detta vidare till övriga hyresgäster. Klistermärken som upplyser om att området ingår i grannsamverkan har satts upp på entré- och lägenhetsdörrar. De får också regelbundet statistik över anmälda brott.

Annons
Läs ocksåPrepping för hyresgäster – så fixar du en god hemberedskapStormkök Patrick Sellman

– Det har blivit mycket lugnare här, säger Anita Karlsson, som också är kontaktperson.

I praktiken handlar grannsamverkan mycket om att lära känna och hjälpa varandra.

– En granne är ofta bortrest. Han brukar lägga en lapp i min brevlåda och tala om när han åker och tänker komma hem igen, säger Monica Fransson.

Läs ocksåSolgård i Tranemo ska bli snyggt, fräscht och tryggt för allaJan-Erik Svenningsson, ordförande i Tranemobostäder, Sandra Blom, uthyrare Annika Björklund Fagrell, vd, samt kommunpolis Erica Pettersson ser att deras samarbete ska göra bostadsområdet lugnare och tryggare framöver. "Det krävs att alla hjälps åt", säger Erica Pettersson.

Men även om den lilla gruppen tycker att arbetet fungerar bra så skulle de vilja vara fler.

Annons

– Det är lite svårt att få ihop folk. Jag skulle önska att det fanns en kontaktperson i varje trappuppgång, säger Monica Fransson.

Peter Gustavsson, områdeschef hos Bostadsbolaget är nöjd med satsningen, men önskar att fler ville vara med.

– Vi hoppas att det här ska sprida sig till fler bostadsområden, men det bygger på frivillighet, säger han.

Fakta: Grannsamverkan

Syftet är att göra ett bostadsområde mindre attraktivt för den som begår brott.
Ett annat mål är ökad trivsel.
Sociala nätverk, god uppmärksamhet och information är några av metoderna som används.
Grannsamverkan organiseras genom ett samarbete mellan 13 myndigheter, föreningar och företag.

Källa: Grannsamverkan mot brott

Läs också Inflyttningsfesten förde dem samman – nu är Alexandra och Benjamin deckarmiljonärer Niklas mål: trygga grannar Efter byamötet: Nu drar de igång grannsamverkan i Friggesund

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.