Annons

Niklas mål: trygga grannar

Göteborg Polisen Niklas Brehm i Göteborg uppmanar hyresgäster att bli mer engagerade i grannsamverkan. Vinsten: färre brott och mer trivsel.
Foto: Minna Ulin
Erfaren. Niklas Brehm har arbetat brottsförebyggande med granngemenskap i Västsverige sedan 2008.

Hur går grannsamverkan till konkret?
– Lokala grannsamverkansgrupper delar information med varandra och med polisen. Vi jobbar bland annat med Facebook-grupper. Ser man något misstänkt i sitt bostadsområde behöver det komma ut direkt där det händer.

Skapar inte misstankar på Facebook mer oro?
– Det är möjligt, men detta handlar om att människor är medvetna om att brott kan ske. Under vintern har vi haft höga frekvenser av bostadsinbrott. De flesta sker under årets mörka månader. När vårljuset kommer går siffrorna ner.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Vilken typ av brottslighet kommer man åt med grannsamverkan?
– Den brottsförebyggande metoden riktar sig i första hand mot inbrottsstöld i bostad. Sedan blir det spinoffeffekter. Forskningen visar tydligt att inte bara inbrott utan även till exempel klotter och misshandel minskar.

När ska man agera på något i bostadsområdet?
– För att få ut effekten krävs att alla bidrar till att hålla metoden igång. Får du en liten magkänsla om att något var lurt, ta upp det med gruppen. Ser man en främling i källaren kan man också säga ”hej, vi jobbar med grannsamverkan här, kan jag hjälpa dig?”

Annons

Kan inte det vara riskabelt?
– Man behöver bara visa att man iakttagit i stället för att titta ner i telefonen. Då minskar risken för att en eventuell gärningsperson fullföljer. Det är mer sannolikt att han avviker innan det blir mer uppståndelse.

Läs ocksåTonåring byggde termosbomber åt kriminella hemma i lägenheten – nu vräks hela familjenTermosbomb

Hur ser intresset för grannsamverkan ut bland hyresgäster i ditt polisområde?
– I västra Göteborg, Mölndal och Härryda finns cirka 450 grannsamverkansområden. 5–10 är bostadsrättsbestånd, men jag tror inte att mer än ett eller två är hyresrättsbestånd.

Hur kan det komma sig?
– Generellt lämnar hyresgäster oftare över trygghets- och trivselfrågor till andra. Det finns givetvis undantag, men ofta saknas ideell kraft. Det går inte att skapa positiv utveckling om inte de som bor i området vill. Den enskilda måste ta sig i kragen och göra något själv.

Annons

Vad vinner hyresgäster på grannsamverkan?
– Tryggheten går upp och brotten går ner när man är mer engagerad i sitt bostadsområde. Grannsamverkan skapar också sociala nätverk. Många skulle kunna få mer mänskligt utbyte. Det borde vara positivt.

Läs ocksåFemårige Nima dog i hissolyckan – nu läggs utredningen nedFemårige Nima dog efter att ha fastnat mellan hissdörrarna hemma i hyreshuset. Utrymmet mellan inre och yttre hissdörr var otillåtet stort. Ändå lägger åklagaren nu ner förundersökningen om vållande till annans död. Dagens säkerhetsmått räcker inte för att förhindra liknande dödsolyckor.

Måste man organisera sig i grannsamverkan för att tipsa om misstänkta brott?
– Nej, det är fritt för vem som helst att kontakta polisen. Bomba oss med information om främmande människor och bilar! Det kan vi få användning för i vårt stora polispussel.

Fakta: Niklas Brehm 
  • Ålder: 60 år.
  • Bor: I hyresrätt, fyra rum och kök på 85 kvadratmeter, i centrala Göteborg.
  • Gör: Brottsförebyggare och samordnare för grannsamverkan i polisområde Storgöteborg Syd (Härryda, Mölndal, västra Göteborg).
  • Aktuell: Med planer för ny grannsamverkan i Balltorp, ett område där det även finns hyresrätter.
Läs också Grannen slet av Monas slöja när hon konfronterade rasism mot barn: ”Jag är fortfarande rädd” Prepping för hyresgäster – så fixar du en god hemberedskap "Stötande om skolbråk leder till vräkning" – så upprör lagförslaget om vräkning

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.