Annons

Grannen som sprider julglädje

Lerum Initiativet Julgåvan i Lerum gav hyresgästen Mikael Börjesson pris som bästa granne. Själv har han återfunnit julglädjen efter några tuffa år.

I februari utsågs Lerumsbon Mikael Börjesson, 46, till månadens granne av hyresvärden Förbo. ”Trots en tuff tid ville han inte ge upp, utan använde i stället sin tid till att hjälpa andra”, skrev en av hans grannar i nomineringen.

Bakgrunden är Mikaels initiativ Julgåvan i Lerum, som drog igång förra året i samarbete med Svenska kyrkan. Privatpersoner och företag skänkte matpengar och julklappar till dem som inte själva hade råd. I jul är det dags igen. Den här gången får 35 familjer hjälp med mat och klappar.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Jag har svårt att ta det lugnt i livet och är väldigt driven. Jag behöver sådana här projekt för att må bra, förklarar Mikael själv.

Han vet också vad han pratar om. För några år sedan havererade hans egen privatekonomi. Han tvingades ta lån, men lyckades inte vända trenden.

– Jag klarade inte hyran där jag bodde. Kallhyran låg på 7 700 kronor, och vissa månader var jag uppe i 12 000. Jag låg efter, men privatvärden var väldigt snäll.

Läs ocksåDärför är utrikesfödda överrepresenterade hos Kronofogden – inte bara pengar som är problemet

Mikael lyckades byta till en billigare lägenhet i Hulan. I dag är han djupt tacksam över att ha sitt hem kvar. En period av arbetslöshet, följt av ett försök att starta eget, ledde så småningom till personlig konkurs. Våren 2014 beviljades Mikael en femårig skuldsanering.

Annons

– Hösten 2014 hade jag inga pengar alls. Jag hade jätteångest inför julen. Jag som brukar älska den, säger han.

Där och då föddes idén som skulle bli Julgåvan. Samtidigt tog de tuffa åren ut sin rätt, och förra sommaren blev Mikael sjukskriven. Läkarna konstaterade skyhögt blodtryck som skadat inre organ.

Läs ocksåAnmäld 829 gånger för fejkboende – grannfejd avgjord i rätten: ”Allt är fabricerat”Kollage med ett hyresavtal, profil av en man och en domstolsförhandling.

Nu deltar han så gott han orkar i Julgåvans verksamhet. Några särskilda ansökningskriterier finns inte, utöver de sökandes egna berättelser.

– Skilsmässa, konkurs och sjukdom är de främsta anledningarna. Men det går att få ordning på ekonomin. Efter jul fångar vi upp de här personerna, och hjälper dem att lösa grundproblemen. Förra året hjälpte vi till med två ansökningar om skuldsanering.

Många sökande skäms, berättar Mikael. Det har han själv gjort.

– Jag har fått kämpa för att betala av på lån och skulder utan att någon märker av det. Men det kostade njur- och hjärtskador till slut. Det är en sådan inre stress.

Annons

I dag är han öppen med sin situation, och mår bättre av det. Tredje julen på existensminimum närmar sig. Men Mikael känner numera tillförsikt.

– Även jag får presentkort på mat, så vi klarar oss. Julklappar bryr vi oss inte om.

Det känns också gott att kunna göra något åt situationen, både för sig själv och för andra.

– Man kan inte börja med att bekämpa fattigdom i världen. Vi får börja i Lerums kommun.

Fakta: Julgåvan i Lerum

Startade 2015.
Ett samarbete med Lerums församling efter initiativ av Mikael Börjesson, hyresgäst i Hulan.
Finns på Facebook, sök ”Julgåvan i Lerum 2016”.
Sista dag för årets ansökan var måndag 12 december.
Samarbetar med föreningen Insolvens Väst som ger stöd till överskuldsatta.

Läs också Inger och Ivar har bott mitt emot varandra i nästan 50 år: "Vi är som en stor familj" Trängde sig in hos grannkvinnan – togs i kragen och blev utkastad Kvinna hade nio hundar i lägenheten: ”Lukten går inte att beskriva”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.