Annons

Gröna väggar ska ge en bättre miljö

Malmö Gröna tak i all ära men framtiden är gröna väggar. Just nu pågår ett forskningsprojekt i Malmö för att visa fördelarna med växter på fasader.
, , , ,

Murgröna och vildvin som slingrar sig upp längs fasader är inget nytt. Men ofta tar fastighetsägare bort växtligheten av ekonomiska skäl – för att det kostar att sköta och för att grönskan även sägs locka till sig råttor. Det kan visa sig vara ett misstag. Forskning visar att växtligheten skyddar fasader och förlänger livslängden på ytterväggarna. Särskilt utsatta är fasader utan skyddande växtlighet för så kallat slagregn, det vill säga regn som rör sig horisontellt på grund av vind. Växtlighet kan också ta upp bakterier och skydda mot alger.

– Det finns både fördomar om att växtligheten skulle förstöra huset och ett inbyggt mentalt motstånd hos fastighetsägare men fördelarna överväger trots allt. Växtlighet skyddar till exempel den bakomliggande väggen mot fukt, säger Johnny Kronvall, professor i byggnadsfysik på Malmö högskola.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

Förutom att ta fram tillräckligt med data och statistik för att visa att växtligheten faktiskt skyddar fasaden hoppas Johnny Kronvall och hans forskarkollegor även kunna visa att växtligheten har en isolerande effekt.

Annons

Forskningsprojekt är ett samarbete mellan SLU, Sveriges lantbruksuniversitet, i Alnarp och Malmö högskola och förutom att studera de tekniska fördelarna med växtligheten undersöker man även andra värden. Människan mår som bekant bra av grönska.
– Utomhusklimatet blir bättre, i synnerhet påverkas vi av de första tre meterna upp från marken. Växtligheten är bullerdämpande, luftrenande och ökar den biologiska mångfalden, säger Ann-Mari Fransson, forskare på SLU.

Projektgruppen visar stolt upp de olika modulerna som har satts upp. En skranglig byggnadsställning fem våningar upp sitter två typer av moduler av olika material där man dels undersöker väggarnas isolerande och skyddande effekt, dels testar vilken typ av växtlighet som klarar det skandinaviska klimatet. Sensorer känner av värmeflöde, temperatur och fuktighet. Även Peab, som äger det gamla Kockumsområdet, är med i projektet.
– Min roll är att fråga vad det kostar, säger Karin Månsson, ansvarig för utvecklingen av Varvsstaden.

Läs ocksåQuiz: Kan du namnen på blommorna – eller lider du av växtblindhet?

– Det är viktigt att kunna visa på fördelarna med växtligheten så att det inte bara handlar om löst tyckande. Jag tycker att det känns roligt att vara med i projektet eftersom det ligger i frontlinjen i vår bransch, säger Johnny Kronvall.

Annons

– Samtidigt är det inte riktigt någon som vill ta tag i det eftersom kunskapen har varit så dålig, det hoppas vi kunna ändra nu, säger Hans Rosenlund, arkitekt på bland annat Malmö högskola.

Läs också Odla i lägenhet: "Utmaning – men det går" Blomsterprakt för balkongen Vintersand ger blomsterprakt Taube och blomsterbrist på bostadsmöte i Österbymo

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.