HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Taube och blomsterbrist på bostadsmöte i Österbymo

Ydre Dåliga lekplatser, dragiga lägenheter och försenade blommor engagerar Ydrebostäders hyresgäster. Hyresvärdens personal kunde i de flesta fallen lova åtgärder på stående fot.
Foto: Jenny Knutsson
, , , ,

Med tanke på att Ydrebostäder har cirka 270 lägenheter får man kalla vårens bostadsmöte välbesökt då det lockade ett 30-tal deltagare. Efter underhållning i form av visor framförda av Jan Fransén var det dags för vd Urban Tordsson och assistent Louise Tollemark från Ydrebostäder att berätta bland annat om bolagets förbättrade ekonomiska situation. Evelin Davidsson, förhandlare på Hyresgästföreningen, fanns också på plats för att svara på eventuella frågor om hyresförhandlingen som avslutades för några veckor sedan med en höjning med 1,7 procent som resultat.

Hyrorna brukar engagera, men den här kvällen i Österbymo var det framför allt försvunna fönsterlister och dragiga lägenheter som de församlade hyresgästerna ville prata med värden om.

Läs ocksåHyresgästerna på trygghetsboendet i Uddevalla får inte tillbaks överhyran"Jag borde få arvode från Hyresgästföreningen, för jag har gjort deras jobb, säger Karl Olsson Tiljander i Uddevalla, efter att han fått rätt i hyresnämnden. Nu ska Hyresgästföreningen förhandla för Karls 69 grannlägenheter.

I ett litet bostadsföretag är beslutsvägarna korta och Urban Tordsson och Louise Tollemark kunde redan på plats lova att de som har problem kommer att få hjälp att undersöka och vid behov åtgärda dessa.

Bengt och Barbro Malm som bor på Ydregatan 15 mitt i centrum har en annan hjärtefråga, som de passade på att ta upp:

– Många barnfamiljer som går till biblioteket stannar vid lekplatsen där vi bor. Skulle inte den kunna bli lite bättre? undrar Bengt Malm.

Läs ocksåKarl, 84, tog matchen mot kommunen - nu får alla grannar på trygghetsboendet sänkt hyraKarl Olsson Tiljander är glad över att ha fått rätt i hyresnämnden. "Jag har slitit med detta i ett år", säger han.

Gungorna är för få och i för dåligt skick. En upprustning och fler lekredskap vore bra, tycker paret.

I det fallet kunde Louise Tollemark dock bara lova att föra frågan vidare.

– Det är en kommunal fråga, säger hon.

Läs ocksåGratisplatser försvinner - nu tvingas Dunio betala för parkeringenEn parkeringsplats till vänster och till höger en bild på en leende kvinna med slöja.

Ruth Ericsson bor i trygghetsboendet på Industrigatan där mötet hölls.

– Det är lite tråkigt här. Vi längtar efter blommor, säger hon och syftar på boendets båda innergårdar som är täckta av brun barkmull.

Trygghetsboendet har stått färdigt i flera år men de planteringar som skulle göras på innegårdarna har inte blivit av än, med undantag för några träd. Men det är på gång, försäkrar Urban Tordsson.

– Vi fick stora problem med ogräs och har fått anlita en trädgårdsexpert för att höra vad vi ska göra åt det, säger han.

Nu har marken täckts av en odlingsduk som ska ta kål på ogräset och sedan ska det planteras blommande växter ovanpå, försäkrar Urban Tordsson.

– De kommer i år, säger han.

Ruth Ericsson ser fram emot att få lite färgglädje omkring sig.

– Det ser för ledsamt ut nu, säger hon.

Mellan underhållning och frågestund åts det smörgåstårta och Urban Tordsson serverade sina hyresgäster kaffe och fixade mjölk åt de som ville ha det. Han vet dessutom var de flesta heter och var de bor.

Medelåldern bland deltagarna var förhållandevis hög och nu funderar Ydrebostäder och Hyresgästföreningen på att ordna ytterligare en träff i Österbymo.

– Vi ska försöka fixa något efter sommaren som är mer inriktat mot ungdomar, säger Mikael Kronstrand, ordförande för Hyresgästföreningen Kinda-Ydre.

Läs också Karl, 84, tog striden mot kommunen - hyran sänks med 9 000 om året Odla i lägenhet: "Utmaning – men det går"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.