HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Blomsterprakt för balkongen

Motala Egen trädgård är inte nödvändigt för att njuta av blomsterprakt i sommar. När Hyresgästföreningen ordnade balkongdag i området Facklan dök boende upp med blomlådor och krukor.
Foto: Jenny Knutsson
, , , ,

– Tanken är att visa hur man kan liva upp sitt hem med blommor, berättar Åsa Andersson som är engagerad i Hyresgästföreningen i Motala-Vadstena.

Idén väcktes av Elisabeth Trygg, som bor i Facklan i Motala.

Läs ocksåPojke föll sex meter när balkongen gav vika – hyresvärden dömd på nytt

– Jag vill få ut de som bor här, ung som gammal, och hitta på något tillsammans, säger hon.

Och grannarna kom. En del hade blomlådor med sig att fylla, medan andra bara ville ha goda råd om vad som passar att plantera på en balkong eller uteplats. Niklas Knutsson från Viblomman var inbjuden för att bistå med detta.

– Jag tycker att man ska tänka på att det inte behöver vara blommor, utan att man gärna kan mixa blommande växter och kryddväxter. Timjan till exempel är alltid trevligt. Det doftar så gott och så kan man ta några nypor att lägga på tork till vinterns matlagning, säger han.

Läs ocksåBirgittas ja räddade föreningenBirgitta Wirén i Motala

Vad är viktigast att tänka på?

– Balkongens läge. Är det sol, halvskugga eller skugga? Olika växter trivs bäst i olika lägen. Tjockbladiga växter som pelargoner, nejlikor och spansk marguerit tål mycket sol, säger Niklas Knutsson.

– Och så måste man komma ihåg att vattna, helst på morgonen eller kvällen.

Läs ocksåElisabeth får tillbaka 27 000 – värden tog betalt två gånger för balkonginglasningHyreshus och pengar, kollage

Han tipsar också om att det går utmärkt att odla egen färskpotatis på balkongen.

– Låt den förgro inomhus i lite jord. När det har börjat växa fyller man en större kruka eller hink med jord och efter ett tag har man potatis så att det räcker till ett kok.

Johanna Edenblad, verksamhetsutvecklare på Hyresgästföreningen, påminner om att det är viktigt hur man placerar blomlådan.

– Den bör sitta på insidan av balkongräcket så att den inte kan ramla ner och skada folk, säger hon.

Familjen Spong har både balkong och uteplats och gott om utrymme för blomsterprakt. Sofia Spong och dottern Clara hade med sig flera olika krukor att plantera i med gemensamma krafter.

– Det är jag som har valt, säger Clara Spong och fyller på jord kring plantorna som ska sätta färg på familjens sommar.

Läs också Tingsrätten gjorde fel – rättegången om balkongfallet i Ludvika måste tas om Odla i lägenhet: "Utmaning – men det går"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.